Pošli mi peníze! Svezu tě autem a zazpívám, slibují umělci

Praha – Tzv. „crowdfunding“ dorazil i do Česka. Aktuální fenomén, díky němuž získávají hudební umělci dobrovolnou finanční podporu od svých fanoušků, využívá už i skupina Tata Bojs nebo písničkář Xavier Baumaxa. Umožnil jim to nový web Hithit.cz.

Systém funguje poměrně jednoduše. Fanoušci mohou interpretům zasílat peněžní částky, díky nimž jsou jejich oblíbenci schopni financovat své projekty. Tata Bojs tak například sbírají na velkolepý výroční koncert k 25. narozeninám. Jenže něco za něco - systém totiž dárci kromě příjemného pocitu garantuje různé odměny. Ať už třeba slib, že dostane finální produkt jako první nebo strávené odpoledne s jednou z hvězd (např. běh s Davidem Kollerem po Petříně či jízdu v autě s Davidem Černým). 

Akce láká zájemce také z toho důvody, že mají větší šanci zažít osobní setkání s kapelou. V klasických soutěžích, kde se tak poštěstí jednomu ze sta, tato šance většinou nevyjde.

Hithit vznikl po vzoru amerického Kickstarteru, který během ročního působení získal podporu pro víc jak desítku tisíc projektů. Fanoušci svým oblíbencům naposílali dohromady téměř dvě miliardy korun. Příspěvky se netýkají jen hudebního, ale také filmového průmyslu či zcela jiných oborů. 

„Jsme hrdí na to, že s námi na startu stojí skupina Tata Bojs, písničkář Xavier Baumaxa, lyžaři Robin Kaleta, Ondřej Bank a Tomáš Kraus, známý tatér Musa, tvůrci počítačové hry Infinitum, mistr světa v FMX Libor Podmol nebo světově nejúspěšnější Beatles revival band The Backwards,“ uvedl Pavel Eichler ze zmíněného portálu. 

Věc má však jeden háček. Každý zájemce si stanoví cílovou částku, kterou hodlá do určitého data vybrat. Pokud se to nepodaří, nesmí si ponechat ani část shromážděných peněz, avšak musí je dárcům vrátit do posledního pětníku.