Proč chudoba? 8 + 1 dokument o světě, který se nás (ne)týká

Proč v jednadvacátém století stále žije miliarda lidí v chudobě? Otázka, na kterou odpověď v tomto článku rozhodně nenajdete. Jeho smyslem je představit projekt Why Poverty? (Proč chudoba?), do něhož se zapojila veřejnoprávní média, včetně České televize, ve 180 zemích. Dokumenty, diskuse a rozhovory soustředěné zejména do týdne od 26. listopadu nejsou spojeny s naivním očekáváním, že se podaří najít řešení. Postačí, když diváky v pohodlí jejich gaučů postrčí k zamyšlení - a možná i od zamyšlení k činům.

Potravinová bezpečnost, vzdělávání, rovnost pohlaví, podmínky, za jaký se rodí děti, korupce, změny klimatu, efektivita globální pomoci, dopady nemocí a válek - témata, jichž se chopilo osm hodinových dokumentů, které tvoří páteř projektu Proč chudoba?, a třicet krátkých filmů.

Krátkometrážní příspěvky je možné zhlédnout na webovém speciálu České televize, který se tématu podrobněji věnuje. Otázkou Proč chudoba? se ČT bude zabývat i v ostatních pořadech a relacích, kupříkladu už dnes v Hyde Parku ČT24, především ale k osmi zahraničním dokumentům přispěla svým vlastním - o matkách samoživitelkách. Vysílat se bude 29. listopadu, který je hlavním dnem projektu.

A to nejen v Česku, platí i pro více než sedm desítek vysílatelů, kteří se do projektu koordinovaném Evropskou vysílací unií (EBU) zapojili. „Smyslem je, aby veřejnoprávní média hledala odpověď na otázku, proč je stále ještě v dnešní době chudoba aktuálním tématem, a aby vznikla určitá diskuse na toto téma. Nejen ze strany politiků a odborníků, chceme podnítit i diskusi mezi diváky, mezi občany,“ vysvětluje Markéta Štinglová, manžerka Centra mezinárodních programových projektů ČT, cíl akce. Why poverty? navazuje na obdobnou dokumentární sérii Why Democracy? z roku 2007.

Proč chudoba? - dokumentární filmy, které ČT odvysílá v rámci projektu:

27. 11. v 16:05 na ČT2: HONBA ZA PŮDOU (režie: Hugo Berkeley a Osvalde Lewat). Bohaté země si pronajímají anebo skupují zemědělskou půdu v chudé Africe. Úrodnou půdu, která je pro mnohé obyvatele tohoto kontinentu nedosažitelnou. Je nějaká šance na změnu?

28. 11. ve 21:00 na ČT2: DEJTE NÁM PENÍZE (režie: Bosse Lindquist). Jak Bob Geldof a Bono získali do řad svých fanoušků chudé Afričany i západní politiky. Charitativní koncerty svůj užitek přinesou každému – jak těm, na něž se peníze vybírají, tak těm, kteří jakýmkoliv způsobem přispějí. Zorganizovat účinnou kampaň a dohlédnout, aby se pomoc dostala do těch správných rukou, přitom není ani trochu jednoduché.  

29. 11. ve 20:55 na ČT2: CHUDOBA CTI NETRATÍ (režie: Daniela Gébová). Příspěvek České televize do projektu Why Poverty? se zaměřil na matky samoživitelky, které musí obrátit každou korunu třikrát, pokud vůbec nějakou mají. Lze vůbec najít způsob, aby špatnou sociální situaci neodnášely i děti? A čí je to vše zodpovědnost? Více o dokumentu v rozhovoru s režisérkou Danielou Gébovou:

Proč chudoba? (zdroj: ČT24)

S uvedením dokumentu je spojena sbírka na pomoc sociálně handicapovaným osobám, která vznikla pod dohledem Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové. Jak přispět: prostřednictvím dárcovských SMS ve tvaru DMS VDV na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové obdrží 27 Kč) nebo na sbírkový účet č. 625 625 625/0300.

2. 12. ve 22:55 na ČT2: VZDĚLÁNÍ PO ČÍNSKU (režie: Weijun Chen). Univerzitní studium za cenu nesmírných obětí. Ve starověké Číně bylo jedinou cestou, jak se dostat z chudoby, získat vzdělání. Ještě nedávno pak v Číně platilo, že je to ten nejvýhodnější způsob, jak nezůstat chudým. V roce 2003 bylo ale zavedeno na čínských vysokých školách povinné školné a přístup ke vzdělání už tak nemá zdaleka každý chytrý či talentovaný student. Jaký to může mít dopad na budoucnost nejlidnatější země světa?

4. 12. v 16:05 na ČT2: PARK AVENUE (režie: Alex Gibney). Dvě ulice stejného názvu v jednom městě – a nemohou si být vzdálenější. Zatímco na manhattanské Park Avenue sídlí ti nejbohatší z nejbohatších, kus přes řeku Harlem bydlí na Park Avenue zase pro změnu nejchudší z nejchudších. Vždy se říkalo, že Amerika je země neomezených možností. Platí to stále ještě? Pro každého?

5. 12. ve 21:00 na ČT2: SOLÁRNÍ MÁMY (režie: Mona Eldaief a Jehane Noujaim). Jsou chudé, nevzdělané, ale hrdé. Naučí se sestavovat a zapojovat solární panely? A co na to jejich muži? Dokument o škole v Indii, na níž studují výhradně ženy z rozvojových zemí a nejchudších oblastí, nevzdělané, ale zato odhodlané něco změnit, a to zdaleka ne jen ve svém životě.

9. 12. ve 23:00 na ČT2: MY CHUDÁCI (režie: Ben Lewis). Animovaná historie chudoby na tomto světě.

11. 12. v 16:05 na ČT2: UKRADENÁ AFRIKA (režie: Christoffer Guldbrandsen). Ze švýcarských zelených pastvin do temných a prašných měděných dolů Zambie je cesta kratší, než se může zdát. Víte, kdo je největším světovým dovozcem zambijské mědi? Švýcarsko. Kde se zambijská měď těží? Samozřejmě v Zambii, která disponuje pohádkovým nerostným bohatstvím, a kdyby si s ním mohla hospodařit sama, nepatřili by její obyvatelé k nejchudším na světě.

16. 12. ve 23:00 na ČT2: VÍTEJ NA SVĚT (režie: Brian Hill). Jediné, co mají, je maminčina náruč. Ale co bude dál? Dokument o osudech několika matek, které nemají to štěstí, že by mohly přivést své dítě na svět bez špíny, s náležitou lékařskou péčí a hlavně beze strachu. A o dítěti, které v tomto světě žije.

Některé dokumenty promítne společnost Člověk v tísni, která se do projektu Proč chudoba? také zapojila, na festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Příští ročník se uskuteční od 4. do 13. března 2013 v Praze.