Jediné taneční divadlo v ohrožení: Ponec omezuje provoz

Praha - Jediná tuzemská scéna určená výhradně tanci je v ohrožení. Divadlo Ponec kvůli zkrácenému čtyřletému grantu od magistrátu zkracuje provoz současné sezony. Divadlo se nezavře, bude v něm dál fungovat zkušebna. V prosinci a na začátku ledna však nebude schopné zajistit program pro veřejnost.

„Věříme, že koncem ledna dokážeme opět nabídnout vynikající program z české taneční a pohybové tvorby za standardních podmínek,“ uvedla ředitelka divadla Daniela Řeháková. Do té doby Ponec nabízí své prostory hostujícím projektům i dalším partnerům, kteří mají zájem o netradiční firemní akce. Provozovatelé divadla by ale chtěli, aby případné akce v Ponci souzněly s posláním této scény. Pronajmout divadlo nelze, to vylučuje smlouva s Prahou 3.

Praha granty krátila už loni

Víceleté granty, jejichž příjemcem je i divadlo Ponec, Praha krátila už loni - o pět procent, dalších pět procent z původně schválené výše grantu odebrala letos. Divadlo Archa tak dostalo o dva miliony korun méně, Dejvické divadlo o milion, Palác Akropolis o 1,65 milionu a Činoherní klub o 1,79 milionu korun.

Snížení víceletých grantů kritizovala opozice, město podle nich porušilo smlouvy o poskytnutí grantů, které má s žadateli. V nich údajně stojí, že o snížení výše musí město rozhodnout do 60 dnů od schválení rozpočtu. Ten město schválilo v polovině prosince, o snížení grantů koncem února. Koalice to ale odmítla.

Výrazně klesla částka od ministerstva

Občanské sdružení Tanec Praha, které provozuje divadlo Ponec a pořádá stejnojmenný festival, mělo loni při rozpočtu 17 milionů korun deficit přes 850 tisíc korun. „Věříme, že se situace s městskými granty zlepší, grantové komise mají k dispozici více peněz, které tam přešly ze zrušeného programu partnerství,“ říká zakladatelka sdružení Yvona Kreuzmannová.

Podpora divadlu Ponec od města se pohybuje lehce nad částkou pět milionů ročně, výrazně ale za posledních pět let klesla částka, kterou do divadla posílá ministerstvo kultury (MK) - z 1,16 milionu v roce 2007 na loňských 590 tisíc korun.

„Ponec nahrazuje současnému tanci institucionální zázemí, má vysoké hodnocení grantové komise, a přesto je vystaven existenční krizi, jakou dosud nezažil. Bude-li tento trend pokračovat, jeho provoz nejde nadále udržet,“ uvádí výroční zpráva sdružení Tanec Praha za rok 2011.

Podpora MK festivalu Tanec Praha, který bude mít příští rok už 25. ročník, také klesá, v roce 2008 činila 3,7 milionu, loni jen 2,5 milionu korun; také na úrovni státních dotací jsou už několik let granty živému umění kráceny a rozpočet MK na příští rok počítá s jejich dalším snižováním. Tanec Praha proto doufá, že získá na příští festival evropské peníze.

Vydáno pod