Kudy k nádraží? Za Magorovým mostem doprava…

Plzeň - Tohle by Ivana Martina Jirouse asi nenapadlo - bude mít svůj vlastní most. Po disidentovi, výrazném představiteli českého undergroundu a básníkovi, který zemřel loni v listopadu, pojmenují v Plzni dosud bezejmenný most přes železniční koleje u nádraží Jižní předměstí.

O mostě Ivana Martina Jirouse, řečeného Magor, rozhodli v úterý drtivou většinou hlasů zastupitelé centrálního plzeňkého obvodu. Návrh podala tři občanská sdružení - ProPhoto, HUMR a Johan. Třetí z nich provozuje v nevyužívané nádražní budově už několik let centrum alternativní kultury Moving Station.

A právě pojmenování sousedního mostu po Jirousovi, který byl symbolem nezávislosti a svobody, do tohoto konceptu zapadá, vysvětlil Roman Černík ze sdružení. Navíc nedaleká borská věznice je podle něj spojená s perzekucí představitelů českého undergroundu v době normalizace. „Už na pohřbu Ivana Martina Jirouse jsme si říkali, že by bylo dobré nějak ho v Plzni výrazněji připomenout,“ dodal.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničí: „Ivan Martin Jirous byl jedinečný člověk. Pojmenovat po něm most je krásný nápad. Byl veliký básník, vzdělaný kunsthistorik a autor nejlepší knihy o hudbě českého undergroundu. Někteří o něm mluví jako o výtržníkovi, zapomínají ale, že byl zároveň velmi něžný člověk a jeho pohádky pro děti jsou četbou i pro dospělé. A zároveň napsal krásné básně o Panně Marii. Žil v extrémech a za tím, co dělal, si vždy stál.“

Podle původního návrhu měl most nést jméno Ivana Martina Jirouse, nakonec ale zastupitelé rozhodli o variantě s přezdívkou Magor, pod níž vydával básnické sbírky. Podle zastupitelky obvodu Evy Šafránkové je plzeňský most určitě první veřejné místo v ČR, které nese Jirousovo jméno.

Reportáž Zdeňka Mlnaříka (zdroj: ČT24)

„Vnímám rozhodnutí zastupitelstva jako symbolické gesto. Vnímám ho také jako odpověď na historický mezník, kdy v krajské radě prvně po revoluci zasedla KSČM. A byl to právě Ivan Martin Jirous, který jako osobnost českého undergroundu nikdy neuhnul na cestě v boji proti komunistickému zlu,“ řekla Šafránková. Mimochodem z 25 zastupitelů byl proti jediný - za KSČM; čtyři se zdrželi hlasování.

A ještě něco po Havlovi…

Jirous také letos dostal v Plzni in memoriam prestižní Cenu 1. června udělovanou za boj za demokracii a proti totalitě. Bylo to vůbec poprvé, co radnice cenu udělila již nežijícímu laureátovi. Vedení města uvažuje i o tom, že by některé významné místo pojmenovalo po dalším disidentovi - zesnulém prezidentovi Václavu Havlovi. Žádné rozhodnutí zatím nepadlo, ale možná jeho jméno ponese nová divadelní budova.