Nádraží Žižkov se potřetí pere o titul kulturní památky

Praha – Část nákladového nádraží Žižkov je skutečně kulturní památka, prohlašuje již potřetí ministerstvo kultury. České dráhy se totiž dříve proti tomuto tvrzení dvakrát odvolaly, ale ani tentokrát jim stížnosti neprošly. Současné rozhodnutí ale zatím není pravomocné, a tak se dopravní instituce může odvolat i potřetí. Zatím tento krok zvažuje.

Věc se projednává už od prosince 2010, druhé odvolání padlo zatím letos v únoru. Kauzu vrátila památkovému odboru ministryně kultury Alena Hanáková, protože se podle ní znalecké posudky s problematikou nevypořádaly dostatečně. V dokumentu chybělo např. vyhodnocení využitelnosti objektu. Památkový odbor nyní znovu část nádraží za památku prohlásil. 

V jednání se přitom hovoří jen o jedné části vlakového nádraží, a to o hlavní budově skládající se ze tří křídel. „Jde o mimořádně kvalitní a velmi dobře dochovaný příklad funkcionalistické stavby technického určení, který dokládá vysokou technickou i architektonickou vyspělost industriálních staveb na území tehdejší Československé republiky,“ uvádí ministerstvo. 

Zatím není jasné, zda se České dráhy proti nejnovějšímu rozhodnutí opět odvolají. „Čekáme až nám bude písemně doručeno, detailně je prostudujeme a následně se dohodneme na dalším postupu,“ řekl mluvčí národního dopravce Radek Joklík.

Vlastníkem nádraží jsou právě České dráhy. Na potenciálně uvolněném místě plánovaly vystavět novou čtvrť, od čehož sice upustily, nicméně nechtějí, aby byli konstruktéři budoucí stavby omezeni památkovou ochranou. Radnice Prahy 3 ale ve svém současném složení nevnímá památkovou ochranu jako překážku rozvoje daného území a podle zástupce starostky Matěje Stropnického by objekt bylo možné v budoucnu využívat třeba jako víceúčelové kulturní středisko. O areál projevil zájem třeba Národní filmový archiv. 

Ve třicátých letech patřila budova k nejmodernějším stavbám svého druhu. Její půdorys je vystavěn do písmene U, nabízí také praktické řešení vnitřní dispozice i kvalitu ztvárnění vnějšího pláště a jeho detailu.