Sedm psychopatů - černá cool komedie pro otrlé

Všechno to začalo tím, že Billy s Hansem šlohli špatného čokla. Omlouvá je jen to, že to jsou dementi, vypatlanci a psychouši. Kdo jiný by taky (skoro) na každém konkursu chtěl nakopat režisérovi, tak jak to zrovna znovu udělal herec bez angažmá Billy, nebo se jako zdánlivý slušňák Hans úporně bránil tomu, začít se na stará kolena živit poctivou prací, když může za vykrmeného baseta, kterého by před sámoškou šlohlo nemluvně, kasírovat pět set babek poctivého nálezného…

Tihle dva se prostě narodili proto, aby kradli a pak za úplatu vraceli psy, což jim slušně vynáší, takže si za to mohl Billy pořídit i slušnou medvědí čepici, ve které už definitivně vypadá jako úchyl, který je schopen čehokoli (což taky je!). Ale tohle je možná jejich poslední čórnutá čuba v životě, neřkuli vůbec možná to poslední, co ve svém psychopatickém bytí učinili! Protože právě štípli miloučkého chlupáče Shih-tzu brutálovi, agresivnímu psychopatovi a úchylnému gangsterovi Charliemu, což v tak černé komedii, jako je tato, jednoznačně smrdí nejen psími hovínky, ale především krchovem. A tak se zdá, že vyšťavený scenárista Marty, který bez nápadu dřepí nad nepopsaným papírem a jako jediný budí zdání, že ještě nemá psychiatrickou diagnózu, bude mít konečně o čem psát…

Tohle je poctivá žánrovka, která vám hned na začátku otevřeně napoví, že není pro cimprlichy a jak to bude dál. „Když jsem se jí podíval poprvé do očí, věděl jsem, že jsem v prdeli.“ - „Tak jí je vystřelte!“ Dva nájemní zabijáci hned v úvodních záběrech věcně rozebírají jasné zadání od šéfa, v druhém plánu se blíží maskovaný vidlák se dvěma naládovanými bouchačkami, které za pár vteřin vyduní z hlavní, a pak už je jen klid a kulový spodek pohozený v krvavé kaluži. A vy budete mít oprávněný pocit, že ho nevidíte naposled (a taky že ne!) a měli byste mít vcelku jasno, co vás po téhle úvodní, seznamovací sekvenci dál čeká. Dvakrát bych se nebránil ani nostalgické reminiscenci na Quentina Tarantina či Guye Ritchieho, i s vědomím, že kulhá jako někdo, koho zrovna střelili do kolena.

  • Sedm psychopatů / Michael Pitt, Michael Stuhlbarg zdroj: Bioscop
  • Sedm psychopatů / Sam Rockwell, Colin Farrell zdroj: Bioscop

Je to nabušená, černá, komediální nadsázka, ve které není nikdo úplně normální ani si jistý svým životem, story plná úchylů a záporáků, ve které vlastně nemáte komu fandit a o koho se bát (snad jen s výjimkou pacientů v nemocnici a ukradených psů, kteří za nic nemohou). Kdo takovou brutální a svižně odsejpající licenci přijme a skousne, ten si tuhle slezinu se Sedmi psychopaty, kterým smrt sluší, může docela užít.

Je docela symptomatické, že se tahle legračně smrtící story odehrává pod profláknutým nápisem HOOLYWOOD, který ze svahu provařeného kopce Mount Lee v Griffith Parku shlíží na všechny snaživé talenty i břídily, kteří se v L.A. pinoží, aby už konečně udělali díru (nebo alespoň nějaku malu, ale svoji dirku) do velkého filmového světa, který je tu zdánlivě na dosah. 

  • Sedm psychopatů zdroj: Bioscop
  • Sedm psychopatů / Helena Mattssonová zdroj: Bioscop

A jedním z těch, kteří tu čekají na svoji velkou šanci, je i momentálně kreativně vyprázdněný, zato chlastem nasáklý scenárista Marty, který intuitivně cítí, že scénář o sedmi psychopatech by mohlo být husté téma (Sedm samurajů a Sedm statečných se snad neurazí, neboť jsou, stejně jako Fincherových Sedm, mimo žánr). Nicméně sedm psychopatů si ani zkušený a zavedený hollywoodský autor (kterým Marty ještě ani zdaleka není) jen tak někde nenahoní. Zatím má v hlavě jen jednoho, který je ale možná spíše buddhista, na papíře ani písmeno a za dveřmi kámoše Billyho s nabídkou k tvůrčí spolupráci, jež je podložená možná ukradenou, ale v každém případě šílenou historkou o mystickém kvakerovi, propuštěném kriminálníkovi, kterému nebylo dopřáno žít čistým životem, a krvavém soutěžení v podřezávání krků, jež by mělo vést k nerozlučnému sdílení společného pekla.

Máte pocit, že to už by mohlo stačit - ale mýlíte se! Rozparáděný scenárista a režisér tohoto opulentního opusu, původním povoláním dramatik a vlastním původem Ir Martin Mc Donagh, který se možná v roli trpícího hollywoodského scenáristy sám tak trochu našel (a se zvláštní gangsterkou si zašpásoval již v půvabném snímku V Bruggách), ještě přitlačil na pilu. A přihodil navíc rozběsněného gangstera, který je schopen postřílet polovinu komparsu, když mu nepřivedou nazpátek jeho chlupatého mazlíka, nebo psychopatického vraha na inzerát, který je se svým králíčkem a maniakální zabijáckou minulostí jednou z nejmorbidnější postavou téhle ujeté a téměř všeho schopné sestavy.

Slušně napsaný scénář nabízí, co hrát, a přesně vybraní herci to s chutí zvedli, takže máte pocit, že se při natáčení i sami slušně bavili. Především jejich zásluhou není Sedm psychopatů laciná parodie ani brutální a samoúčelný výplach (navzdory tomu, jaké hrůzy se v nich občas odehrávají), ale rozverně drsná a zábavná podívaná na temnější stránky lidského života, které není vždy třeba brát smrtelně vážně. A když už musí někdo vytuhnout, tak to zpravidla činí s vtipem, nadhledem či jakoby mimoděk, aniž by škemral o soucit, tlačil z vás slzy nebo vám zvedal žaludek.

A tak by vám mohlo být docela dobře v téhle společnosti vybraných maniaků, kterou vede násoska a scenárista Colin Farell, jenž konečně našel, co hledal (a jehož McDonagh po Bruggách přizval znovu ke spolupráci). A mohli byste si to v drsné pohodě užívat s extravagantním Samem Rockwellem, jenž kromě medvědí čepice vlastní i několik neúplných karetních her (chytrému napověz), seriozním psychopatem se smyslem pro rodinu (dokud ji má) Christopherem Walkenem, šíleným řezníkem ve výslužbě, králíčkem Tomem Waitsem či neodhadnutelně explodujícím Woody Harrelsonem a dalšími ujetými magory, kteří vám mohou na těch necelých sto deset minut nakonec připadat jako sympaťáci a kámoši, i když pod stan (se svojí holkou a se psem) byste s nimi asi nejeli.

  • Sedm psychopatů / Woody Harrelson, Gabourey Sidibeová zdroj: Bioscop
  • Sedm psychopatů / Olga Kurylenko, Sam Rockwell zdroj: Bioscop

Sedm psychopatů není o životě, ale o sedmi magorech a také to není žádné charakterní psychodrama, ale hravá a drsně odbržděná jízda, určená především pánskému publiku, která nám skrze své hlášky a citace nevzkazuje (naštěstí) nic hlubokomyslného. Snad jenom upozornění, že psaní scénářů rozhodně není žádná zívačka a vůbec nejlepší je si děj pořádně, naostro a na vlastní kůži odžít, tak jako Marty. V případě úchylné a bizarní černé komedie, jako je tato, vám to dá sice pořádně zabrat, ale nakonec je důležité, že jste to vůbec nějak přežili. A navíc se u toho nudit rozhodně nebudete.

SEVEN PSYCHOPATS / SEDM PSYCHOPATŮ. USA 2012, 109 min., české titulky, od 12 let, 1 kopie + 2D. Režie a scénář: Martin McDonagh. Kamera: Ben Davis. Hudba: Carter Burwell. Hrají: Colin Farrell (Marty), Sam Rockwell (Billy), Christopher Walken (Hans), Woody Harrelson (Charlie), Tom Waits (Zachariah), Olga Kurylenko (Angela), Michael Pitt (Larry). V kinech od 29. listopadu 2012.