Ruská baletka a britští Led Zeppelin pomohli americké kultuře

Washington -  Bluesový kytarista Buddy Guy, herec Dustin Hoffman, moderátor pozdně večerních televizních talk-show David Letterman, ruská primabalerína Natalie Makarovová a britská rocková legenda Led Zeppelin obdrželi cenu za celoživotní přínos pro umění a americkou kulturu. Ocenění předal prezident Spojených států Barack Obama. „Každý z nás má v paměti, jak lidé na tomto pódiu ovlivnili jeho život,“ uvedl prezident na nedělním galavečeru ve washingtonském Středisku Johna F. Kennedyho.

Oceněným vzdali hold přátelé, jejich současníci i nová generace umělců. „Dustin Hoffman je taková osina v zadku,“ řek herec Robert De Niro o laureátovi dvou Oscarů za hlavní role ve filmech Kramerová versus Kramer a Rain Man. „A inspiroval mě, abych byl taky tak trochu jako osina v zadku,“ dodal De Niro.

Ceny Kennedyho střediska spojují často těžko slučitelné postavy umění a zábavy, na což narážel i Obama ve své úvodní řeči. „Pracoval jsem na tom s autory svých projevů, ale žádný hladký přechod od baletu k Led Zeppelin jsme nenašli,“ řekl Obama. Ceny Kennedyho střediska se udělují každý rok již 33 let.

Mezi oceněnými letos zvláště vynikají britská kapela a ruská primabalerína. Makarovová získala cenu i za přínos americké kulturní pestrosti. „Ruská škola baletu je nejpropracovanější na světě. Jsem hrdá, že zůstala mým vlastním jazykem po celá léta mé kariéry na západě,“ komentuje to baletka.

Led Zeppelin: John Paul Jones, Robert Plant a Jimmy Page
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Legendární britská kapela Led Zeppelin se vždy hlásila ke svým kořenům v americké bluesové hudbě. „Vždycky mě přitahovala hudba z Mississippi a z New Orleans, černošská populární hudba všech těch skvělých umělců od čtyřicátých let a dál,“ říká zpěvák Robert Plant.

Tihle lidé tvořili kulturu, ve které žijete

Jasná souvislost je tedy patrná mezi oceněnými hudebníky. Šestasedmdesátiletý George „Buddy“ Guy byl průkopníkem chicagského stylu blues, který vypíchl do popředí zvuk elektrifikované kytary. Právě tato verze blues pak přešla přes Atlantik do Británie, kde ji k dokonalosti dovedla čtyřčlenná sestava Led Zeppelin v čele s Plantem a fenomenálním kytaristou Jimmym Pagem.

Předávání cen je v jistém smyslu demonstrací tzv. měkké síly, soft power, Spojených států amerických. Ukazuje se zde jejich kulturní moc, která stejně jako technologická nebo vojenská síla určuje podobu globální civilizace.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)