Semafor normalizační i vánoční: 298 písní a výstupů + Opera

Praha - Po úspěchu alba Semafor - léta šedesátá vydal Supraphon komplet, který shrnuje dílo tvůrců divadla Semafor v letech normalizace. Divadlo dále v premiéře představilo nové vánoční představení Opera Betlém. „Dotýká se barokní opery s lidovou melodikou. Autorem je Jiří Suchý, jak známo, jedinečný hudební skladatel. Přijďte se podívat, je to veliké překvapení,“ zve diváky zpěvačka Jitka Molavcová, která v pořadu Kulturama mluvila o tvorbě Semaforu.

Dvanáct CD zachycuje především práci básníka a textaře Jiřího Suchého, který ve spolupráci s Ferdinandem Havlíkem vytvořil kvalitou i rozsahem zcela mimořádné dílo. Komplet dále představuje jednotlivé členy souboru Semaforu, včetně stálice Jitky Molavcové. Soubor obsahuje 298 písní a výstupů.

Vánoční zpěvohra, jaké se dnes říká rodinná

Semafor zároveň v těchto dnech adventu zve na vánoční představení Opera Betlém, které soubor v sobotu večer uvedl v premiéře. „Jde o vánoční semaforskou operu o tom, kterak selka, Kašpar, Melichar, Baltazar a další lidé vyrazí na cestu do Betléma. A zlý Herodes jim klade do cesty různé nástrahy, aby tam nemohli dojít,“ charakterizoval inscenaci Suchý. Vánoční zpěvohru psal s úmyslem vytvořit podívanou, jaké se dnes říká rodinná.

Z Opery Betlém
Zdroj: ČT24/Semafor

Vyšel z předpokladu, že o semaforské adventní večery byl v minulosti vždy mimořádný zájem a rodiče, pro které byl Semafor jejich divadlem, si nechtěli nechat svou lásku jen pro sebe. A tak brali s sebou na představení děti, aby si na vlastní oči doplnily učební látku, kterou se toto divadlo stalo.

Suchý nehodlá konkurovat Rossinimu či Verdimu

Suchý ocenil, že v době, kdy kvůli nedostatku financí musela jeho scéna zrušit projekty s početným obsazením, se podařilo vytvořit pro Operu Betlém opět větší soubor. „To jen proto, že naši herci velkoryse přistoupili na výrazné snížení honoráře,“ vysvětlil Suchý, který novou inscenací nehodlá konkurovat Rossinimu či Verdimu. Rád by se prý alespoň trochu přiblížil k prostinké barokní Opeře o komínku zedníky laškovně nakřivo postaveném, ovšem v současné podobě.

V Opeře Betlém hrají Jolana Smyčková, Václav Kopta, Jiří Štědroň, Olina Patková, herci ze semaforského dorostu a pochopitelně i Jitka Molavcová a Jiří Suchý. Doprovází je hudební skupina vedená Jiřím Svobodou.

CD s tvorbou Divadla Semafor (zdroj: ČT24)
Vydáno pod