Oui, šéfe – jednoduchý recept na pohodu

Francouzští tvůrci vsadili na jistotu. Jídlo a láska táhnou vždy. A přesně z těchto dvou ingrediencí je vytvořen film Oui, šéfe. Jako dobří kuchaři vsadili na jednoduchost a příliš nekombinovali, přidali špetku humoru a na špičku nože ironie. Výsledek nikoho neurazí, žádný filmový zázrak se sice nekoná, ale pravdou je, že se na to moc hezky kouká.

Před divákem se totiž odvíjí klasická francouzská komedie, která oplývá francouzským šarmem a půvabem. Ačkoli se zdá, že hlavní slovo zde má jídlo, tedy kulinářství, vlastně se hraje o lásce. O lásce vztahové, o lásce k profesi, o lásce k pravdě a o úctě k sobě samému.

Předvídatelný děj se lehce odvíjí v příjemných dialozích, okořeněn dobrými hereckými výkony. U obou představitelů hlavních rolí, Jeana Reno a Michaëla Youna je zřetelné, že si hraní užívají. Jsou zábavní, aniž by museli příliš tlačit na pilu, i když převleková scéna v japonské restauraci, přeci jen trochu zavání brutálnější komikou, oba to usáli se ctí a míru vkusu nepřeťápli, je také pravdou, že trochu výrazné komiky, v jinak poklidném toku, už bylo zapotřebí.

  • Oui, šéfe! zdroj: Festival francouzského filmu
  • Oui, šéfe! zdroj: Festival francouzského filmu

Film asi nebude diváckým trhákem, ale nicméně v záplavě brutalit, technologických triků, omračujících zápletek a efektních blbostí, jimiž je většina filmů posledních let přeplněná, je vskutku příjemné sledovat milý film, který bez postranních záludností vypráví o lidských věcech.

Oui, šéfe! - Francie/Španělsko 2012, komedie, 84 min., režie: Daniel Cohen, hrají: Jean Reno, Michaël Youn, Raphaëlle Agougué a další.