Jedno výročí jaro v ČT nedělá

Do jara je blíž, než se vám při pohledu z okna možná zdá. Alespoň do toho televizního. Na program po oblevě myslí Česká televize dávno před ní, a proto se můžete už teď dozvědět, co se (na vás) na Jedničce a Dvojce chystá. První polovinu roku 2013 se bude v ČT hodně bilancovat a vzpomínat, v květnu totiž uplyne 60 let od zahájení televizního vysílání. Výročím se ale televizní tvůrci ukolébat nenechali, těšit se můžete i na řadu novinek.

Na Jedničce je jedničkou mezi novinkami cyklus televizních filmů Nevinné lži. Život sobě i jiným jimi zkomplikují protagonisté osmi příběhů. Nevinné lži pomohou počít děti bez otců, utajit, že jistý manažer přišel o práci, sblížit dlouhá léta znepřátelené sestry nebo získat přízeň krásné neznámé.

Nevinné lži (zdroj: ČT24)

Všichni lžou, a kdo tvrdí, že ne, tak lže - této cynické teze se drží i pořad Copak bych vám lhal?, který bude taktéž novinkou na televizních obrazovkách. Za přihlížení moderátora Igora Baroše budou dva týmy pod vedením kapitánů Sandry Pogodové a Michala Dlouhého říkat divákům do očí uvěřitelné lži a neuvěřitelné pravdy.

Copak bych vám lhal? je jeden ze dvou zábavně-naučných formátů z licence BBC, který ČT zařadila do jarního programu. Tím druhým bude Tajemství rodu, cyklus dokumentů, v nichž české osobnosti pátrají po svých kořenech, mnohdy až do hluboké minulosti.

Tajemství rodu (zdroj: ČT24)

V zemích, kde se Tajemství rodu už vysílalo, vzbudil pořad nebývalý zájem o genealogii. Šátrat v rodinné minulosti může vést ke zjištění o modré krvi, ale také k nalezení kostlivců ve skříni. Zkrátka, každá mince má dvě strany a toho si jsou si vědomi i tvůrci nového publicistického magazínu Rub a líc. Z více stran, tedy i z té odvrácené, bude nahlížet na plastickou chirurgii, tajné služby, mateřství po čtyřicítce nebo na sametové miliardáře.

Zábava a publicistika (zdroj: ČT24)

Pohled z různých úhlu na jednu a tutéž věc vyžaduje i policejní práce. Policajti z centra Filip Blažek, Roman Zach, Richard Stanke a David Matásek toho schopni jsou, jak ukáže 14dílný detektivní seriál. Chytat vrahy a nebezpečné zločince s nimi můžete i na obrazovkách České televize.

Policajti z centra (zdroj: ČT24)

Detektivní zápletky se nevyhnou ani nedělním večerům, které jsou tradičně vyhrazeny původním televizním filmům. Na první půlrok 2013 ČT chystá Occamovu břitvu, napínavý příběh s Ondřejem Sokolem a Zuzanou Stivínovou v roli obětí, které se vydávají na cestu zločinu. V kriminální baladě Ženy, které nenávidí muže bude policista Jiří Langmajer vyšetřovat sériové vraždy. Na „nového“ kriminalistu Vašátka, v civilu Viktora Preisse, zase čeká Případ pro rybáře. Svou porci dostanou i romantikychtiví diváci (divačky) - v Definici lásky podle Michala Viewegha anebo v komediálním příběhu Láska je láska. A nakonec jeden z nedělních večeru bude vyhrazen snímku o anorexii Lehká jako dech, za nějž režisér Vít Olmer získal cenu na Festivalu Oty Hofmana.

Nedělní dramatika (zdroj: ČT24)

Česká společnost a její nedávné dějiny ukrojí velký díl z novinek Dvojky. Očekávaným projektem je Český žurnál „zásahové jednotky“ Víta Klusáka a Filipa Remnudy. Čeští dokumentaristé (Český sen, Český mír) jsou autory konceptu dokumentárního cyklu o událostech roku 2012. Na rozdíl od zpravodajců a reportérů se na tato témata dívají nepokrytě osobním pohledem a mnohdy v překvapivých souvislostech.

Odvysíláno bude pět autorských dokumentů, tři z nich z dílny Remunda-Klusák: časosběrný dokument o první přímé volbě prezidenta Spřízněni přímou volbou, snímek o řidiči, který přimaloval politikům tykadla, Svobodu pro Smetanu a film o případu, který vyvolal velké vášně, Život a smrt v Tanvaldu. Český žurnál doplní ještě snímek o metylalkoholové aféře Pančovaná republika od režisérského dua Klára Tasovská a Lukáš Kokeš a pohled režiséra Martina Duška na Rozezněné Lidice kvůli sporu o způsob mementa tamní tragédie.

Český žurnál (zdroj: ČT24)

Dokumenty jsou na Dvojce jako doma a nejinak tomu bude i v roce 2013. Kromě Českého žurnálu, který mapuje události stále živé, vznikly i projekty ohlížející se více do minulosti. K rozpadu Československa se vrací česko-slovenská Celnice, kombinující dokumenty a talk show. Pokud jste byli věrnými diváky cyklu Zlatá šedesátá a Rozmarná léta českého filmu, pak byste si neměli nechat ujít projekt, který mapuje kinematografii mezi těmito dvěma obdobími - Těžká léta československého filmu zachycují tvorbu od normalizace až po sametovou revoluci.

Těžká léta československého filmu (zdroj: ČT24)

A nakonec pozvánka na novinky v žánru docusoap, vycházející z toho, že nejzajímavější příběhy píše sám život. Dokumentární seriál Čtyři v tom sleduje těhotenství a narození dítěte ve čtyřech velmi odlišných rodinách. Navždy svoji je pohledem do života tří párů, které se v létě 2012 rozhodly uzavřít sňatek. A v projektu Když v tom jedou ženy byly kamery přítomné v terapeutické skupině závislých žen. 

VŠECHNO NEJLEPŠÍ K ŠEDESÁTINÁM!

1. května to bude přesně šedesát let, kdy své pravidelné vysílání spustila Československá televize. Přes čertovu bedýnku zprostředkovala lidem svět v audiovizuální podobě přímo do jejich domácností. Pro rok 2013 proto ČT vybrala ze svého zlatého fondu to nejlepší, co od doby zahájení televizního vysílání vzniklo v oblasti seriálové a původní dramatické tvorby, filmových adaptací divadelních her či večerníčků. Diváci se znovu setkají s Rumcajem nebo vodníkem Česílkem, zajdou do Cirkusu Humberto, k Černým baronům nebo do Nemocnice na kraji města.

Výročí ČT neodbude jen odvysíláním vybraných pořadů, zaobírat se jimi bude i ve speciálním programech. V Chart Show se pokusí sestavit „nej“ z toho, co v České (Československé) televizi vzniklo za 60 let, v Abecedě ČT bude listovat v „rodinném albu“ pořadů.