Slovenský cestopis Pygmejové - děti džungle vítězem Ekofilmu

Ostrava - Pygmejové - děti džungle - slovenský cestopis režiséra Pavla Barabáše získal hlavní cenu ministra životního prostředí na osmatřicátém Ekofilmu v Ostravě. Snímek nahlíží do života nejmenších lidí na světě. Do soutěže se letos přihlásilo sto tři filmů z dvaceti zemí.

Cenu mezinárodní poroty získal americký snímek Havaj v ohrožení a Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje německý film Poslední evropští divocí koně. „Na přípravu celého festivalu jsme měli málo času i menší rozpočet, ale i přesto jsme maximálně spokojeni. Ostravané nás podpořili a očekáváme, že celková návštěvnost překročí 5 000 lidí,“ uvedla ředitelka festivalu Marcela Mrózková Heříková. 

Pořadatelství festivalu letos vzbuzovalo silné emoce. Osobnosti spojené s festivalem, který se v minulých letech konal v jižních Čechách, letošní ročník bojkotovaly kvůli, podle jejich názoru, zmanipulovanému výběrovému řízení. Občanské sdružení Perseus pořadatelství získalo na tři roky, další ročník festivalu už by se měl konat v tradičním podzimním termínu. 

Ekofilm původně začínal právě v Ostravě, a to v roce 1974, kde se pak konal následujících 23 let. Nyní se po 15 letech do Ostravy vrátil.