Tancem proti kolapsu, s Dusilovou za zády

Praha – Na světě snad neexistuje člověk, který by nezažil pocit únavy či vyčerpání. Taneční skupina Spitfire Company a zpěvačka Lenka Dusilová jsou si toho dobře vědomi, a proto na toto téma sestavili choreografii. Místo komorní scény se děj odehrává v boxerské aréně.

Představení nese název One Step Before The Fall a všichni aktéři se shodují, že nic podobného pro ně není obvyklé. „Opravdu jsem nikdy předtím nic takového nedělala,“ přiznává Dusilová, ale zároveň nešetří superlativy o tom, jak ji baví doprovázet tanečnici a choreografku Markétu Vacovskou.

Představení je vystavěné na kontaktu a dialogu s divákem. Jeho prapůvodní téma se zabývalo vyčerpaností a kolapsem, ale jakmile se tanec přenesl do boxerského ringu, dostalo také spojitost s boxerem Muhammadem Alím, který trpí Parkinsonovou chorobou. Jde tedy také o hledání fyzických i hlasových limitů, kam až člověk může zajít.

Spitfire Company a Lenka Dusilová (zdroj: ČT24)

Nápad se v hlavě režiséra Petra Boháče a dalších kolegů rodil zhruba rok a půl. Intenzivní zkoušení s Lenkou Dusilovou za zády však trvalo dva a půl měsíce. Ačkoliv se to nezdá, má vystoupení svůj scénář, v němž jsou však dostatečné mezery pro improvizaci. Každý večer je proto jiný, ale jak sami účinkující uvádí, s každým „kolem si to sedá víc a víc“.

Zpěvačka, která loni vydala nadpozemské album Baromantika, doprovází tanečnici tajuplnými tóny, kterým nechybí výbuchy agrese, nebo naopak jemně plynoucí melodie. K představení tohoto typu si Spitfire Company na české scéně nemohla vybrat vhodnější interpretku.

Spitfire Company a Lenka Dusilová
Zdroj: ČT24/Spitfire Company