Colours of Ostrava 2013 uhrane Vítězná růže z Islandu

Ostrava – Z pomíjivosti nedotčení přírody a života na Islandu vychází hudba první potvrzené hvězdy příštího ročníku Colours of Ostrava. Na moravskoslezskou přehlídku by měli přijet Sigur Rós.

„Posluchači na celém světě obdivují jejich nezaměnitelnou a uhrančivou hudbu, která chvíli zní teskně, záhadně a za chvíli se změní v bouři. Písně Sigur Rós se běžným rockovým měřítkům vymykají svojí hlubokou zakořeněností ve starobylé tesklivosti islandských balad a inspirací svádivými kouzly severských nálad,“ poznamenala ke kapele nominované na Grammy i Mercury Prize ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Islandská formace přijede do Ostravy pět let od svého posledního vystoupení v Česku. „Návštěvníci se mohou těšit na zcela nový koncertní program, který bude také vycházet z právě připravovaného alba,“ přislíbila Holušová. Sigur Rós zahrají v industriálním areálu Dolních Vítkovic, kde se dvanáctý ročník festivalu koná od 18. do 21. července.

Sigur Rós vznikli v roce 1994. Název si dali po zpěvákově sestře Sigurrós (Vítězná růže), která se narodila v týdnu založení kapely. První album Von vydali v roce 1997. Z následujícího Ágaetis byrjun se stal obrovský islandský trhák, jehož věhlas během pár týdnů přeskočil do Evropy. Pověst hudebního zjevení potvrdili v roce 2002 Sigur Rós albem, na němž definitivně usadili svůj uhrančivý, zasněný rockový sound. V roce 2008 pak vydali desku Með suð í eyrum við spilum endalaust, která má více písničkový charakter. Letos se islandská čtveřice vrátila s albem Valtari plným hymnických, téměř klasicistních, ztišených skladeb s obrovským emotivním nábojem. V rámci projektu nazvaném „the valtari mystery film experiment“ k nim vzniklo téměř dvě desítky videoklipů, které natočili jak významní režiséři, tak i fanoušci skupiny.