Štastný smolař aneb Když Ivan Trojan prášil

Co se stane, když se potká smolař se lhářem? Na pointu si musíte počkat do osmé hodiny večerní, kdy Česká televize odvysílá novou pohádku režiséra Jiřího Stracha. O hazardu, lžích a štěstí, které holt někdy sedne i na vola.

Jiří Strach v pár pohádkách hrál (slušně vychovaného loupežnického synka v Lotrandovi a Zubejdě) a několik jich taky natočil, jednoznačně nejúspěšnější je Anděl Páně z roku 2005, kterého ČT pravidelně zařazuje do vánočního programu (letos jste si ho mohli připomenout 23. 12.). Úspěch příběhu o nenapravitelně nepraktickém nebeském poslovi, který má sám napravit hříšníka, vězí podle režiséra v jeho komediálnosti. Humorem proto okořenil (přesněji scenárista Marek Epstein) i svou nejnovější pohádku Šťastný smolař – a z Anděla Páně si vypůjčil i některá herecká obsazení.

V roli anděla bavil diváky svými průpovídkami Ivan Trojan a i ve Šťastném smolaři mu sedla opět jako ulitá postava mírně ujetého Kohokoliv, jemuž se vyřídilka taky nezastaví, ať to zrovna vhodné je, nebo není. Koneckonců právě Kdokoli je vypravěčem příběhu, který se semlel „tenkrát, když ještě bylo možný jen tak potkat hlupáka, ne jako dneska“ a začal „ve vesnici mezi Istanbulem a Novým Yorkem“, to jen pro upřesnění, kdybyste ji náhodou hledali na mapě.

Kdokoli ovšem na svém motorizovaném vehiklu se sajdkárou sjel polovinu světa, spolu s kominíkem Filipem (Filip Cíl), s nímž se seznámil na své svatbě, ale to on vám všechno poví sám. Zatímco Kdokoli trpí chorobou pseudolus vulgaris, pro ty, co neumí latinsky: je notorickým lhářem a prášilovské historky sype z rukávu jednu za druhou, Filip je snad jediným kominíkem na světě, který nenosí štěstí. Narodil se totiž se smůlou nalepenou na patách. A co hůř – smůlu přenáší na každého, kdo je v jeho blízkosti.

Naštěstí i největší smolař může mít štěstí a Filip to své našel v krásné Haničce (Martina Zábranská), jak by taky ne, když je dcerou Štěstěny (Dagmar Havlová). Neváhá se pro ni vydat až do městečka Monte Carlos, vybudované potulným komediantem Carlosem, toho času neporazitelným hráčem v kostky – ale jen proto, že má víc štěstí než rozumu. A také silnou vazbu na matku (Jiřina Bohdalová) a koupený titul z Plzně. Zahrál si ho Jiří Dvořák, další herecká zápůjčka z Anděla Páně. Nejen Dvořáka, i Trojana Strach rád obsazuje také do svých mysteriózních detektivních příběhů (Ztracená brána, Ďáblova lest), ale takové záhady jako v nich ve Strachově pohádce nehledejte.

Jak už název pohádky napovídá, vzkaz je jasný: Štastný smolař není protimluv, nikdo snad nemůže být takový pechfogl, aby o štěstí aspoň jednou nezakopl. Jen je mu třeba jít naproti. Kominík Filip má od Štěstěny přislíbeno, že ho odlepí od smůly, když tři lidé prohlásí, že jsou kvůli němu šťastní. Pokud vám to jako návod i přes sváteční všeobjímavost přijde poněkud naivní, alespoň se na účet Šťastného smolaře dobře pobavte. Dnes na ČT1 od 20:00.