Kapela Vložte Kočku láká ke koncertnímu zastavení hodin

Praha - Česká alternativní kapela Vložte Kočku uzavře v pátek 21. prosince v pražské galerii NoD výsostně úspěšný rok. Na spřízněném labelu Landmine Alert vydala v březnu první dlouhohrající desku TáTa, aby pak převzala ocenění za vítězství letošní přehlídky Malá alternativa. Páteční představení slibuje dle „alternativně mainstreamové“ kapely vyústění a podtržení celé předchozí tvorby v netradičním koncertním formátu.

Když kapela v roce 2008 zvala na svůj první koncert do pražského Chapeau Rouge, ukončila zprávu vzkazem „přijďte a vložíte.“ Od tohoto začátku se sice tehdejší trio změnilo ve čtveřici a rozrostl se i repertoár, název kapely zůstal. „Vložte Kočku“ ale neodkazuje nejen k filmovému ztvárnění knihy Americké psycho, symbolizuje také, s jakým nadhledem kapela k sobě přistupuje.

Projekt bratří Kaplanů, podepsaných pod uskupením Kaplan Bros.; houslisty Jiřího Konvalinky (Mutanti Hledaj Východisko, Ve3vnoci) a klavíristy Tomáše Kubína (zároveň Ufajr, Morgen Stern) je totiž jak ve svém přístupu tak hudební podobě samou esencí alternativy. Desku „TáTa,“ kterou kapela zaštítila společným labelem LMA, například vydala nejen volně ke stažení, ale i na flashdrivech v podobě kočičí pracky. Kromě samotného alba na něj však přidala i záznam koncertu na střeše domu v centru Prahy či předchozí EP Toxoplasmo a Cimelium 1.

Osobitý však není jen způsob vydávání nahrávek, i hudebně jsou Vložte kočku na míle vzdáleni většinové české produkci. Přestože se sami označují za těžko zařaditelný Pop-Noise-Hardcore-Emo-Post-Rap, páteří skladeb jsou promyšlené rytmy, které výrazné bicí ženou až do math-rockových pozic. Propracované aranže doplňují hravé texty bubeníka Cyrila, které často sklouzávají až k osobním příběhům. Píseň „Záběhlice,“ kterou kapela často uvádí své koncerty, například vypráví příběh pražské čtvrti, v které bratři vyrůstali; „Pudamara“ potom vzpomíná na Cyrilova dědu.

Živá vystoupení sází na emoce a improvizaci

Jestli nahrávky kapely staví na přesných aranžích a čistém zvuku, živá vystoupení jsou založena na improvizaci, energičnosti a vynalézavosti. Křest desky „TáTa“ kapela například sehrála rozdělena do čtyř rohů divadelního sálu experimentálního prostoru NoD. Podobně originální show plánuje i na pátek. „Sál bude vybavený čtyřnásobnou projekcí, která poslouží jako brnění proti toku vnějšího světa,“ píše kapela tajemně.

„Vložit kočku“ půjde v pátek 21. prosince od 19:30 v pražském NoDu, kapelu doplní Beatlaches a Ježíš táhne na Berlín. Label Landmine Alert u příležitosti koncertu vydal ve spolupráci s Radiem Wave záznam živého vystoupení kapely.