Magistrát by se rád zbavil Spejbla a Hurvínka i Ypsilonky

Praha - Pražský magistrát se zamýšlí nad správou některých svých příspěvkových organizací. Mezi ty, které jako zřizovatel financuje, patří i Divadlo Spejbla a Hurvínka nebo Studio Ypsilon. Z desítky městských divadelních scén jsou především tyto dvě magistrátem vytipovány k tzv. transformaci. Proměna jejich právní subjektivity z příspěvkové organizace na neziskovou společnost by podle radního pro kulturu Václava Novotného zbavila magistrát povinnosti divadla financovat, ale vytvořila by se tak možnost získat peníze na provoz z grantového systému.

Pokud jde o Divadlo Spejbla a Hurvínka, hlavním argumentem ke změně je to, že se de facto jedná o rodinnou firmu. „Jestliže práva na loutky jsou ve vlastnictví ředitele a přechází uvnitř rodiny z jednoho na druhého, není správné, aby to byla příspěvková organizace,“ řekl Novotný.

Ředitelka divadla Helena Štáchová tvrdí, že takové řešení by bylo více méně likvidační. Musela by prý zvednout vstupné ze 110 korun na 480, a to je pro dětskou vstupenku nereálné. Zároveň pak pochybuje o objektivitě grantové komise, jejímiž členy jsou podle ní i ti, kteří sami o granty žádají.

Reportáž Jiřího Svobody (zdroj: ČT24)

Studio Ypsilon je v podstatě autorské divadlo, které stojí a padá s ředitelem Janem Schmidem. „Výměna ředitele, například z důvodu zlepšení hospodaření, je vlastně nemožná,“ domnívá se radní. S konečným rozhodnutím čeká magistrát na analýzu odborníků, jejichž tým by měl vzniknout pod dohledem Divadelního ústavu.

Studio Ypsilon oslavilo v roce 2010 45 let své existence
Zdroj: ČT24

Divadelní teoretička Marie Reslová ve svém článku pro Českou pozici upozorňuje také na to, že změnu právní subjektivity divadel komplikuje také skutečnost, že od roku 2014 má platit nový občanský zákoník, v němž jsou jinak než dosud definovány neziskové organizace, a nově přibude institut veřejné prospěšnosti.

Vydáno pod