Divadlo o cizím srdci v cizím těle se hraje v cizím prostředí

Praha - Studio hrdinů uvádí v obnovené premiéře představení ENGLAND, tentokrát v nečekaném spojení se Slovanskou epopejí Alfonse Muchy. Setkání divadla a výtvarného umění v režii Kathariny Shmitt se totiž odehrává v expozici Slovanské epopeje ve Veletržním paláci NG v Praze, ve středu 19. 12. 2012 od 20 hodin.

ENGLAND je mnohovrstevným příběhem jedné věci uvnitř jiné: příběh cizího srdce v cizím těle, cizí kultury v kultuře jiné země, divadla v galerii, postavy uvnitř herce, inscenace uvnitř samotného divadelního publika. Vedle otázky umění a jeho hodnoty pro naše životy, se zabývá otázkou transplantací, přesídlení.

Hra vznikla na zakázku pro galerii Fruitmarket v Edinburghu. Britský dramatik a performer Tim Crouch ji napsal v roce 2007, sám ji inscenoval a hrál na Edinburghském festivalu společně s herečkou Hannah Ringham. Inscenace měla velký úspěch a text se od té doby inscenoval v mnoha zemích Evropy. Česká premiéra se udála 26. 11. 2009 v divadle MeetFactory.

  • Studio hrdinů / ENGLAND zdroj: Studio hrdinů
  • Studio hrdinů / ENGLAND zdroj: Studio hrdinů

ENGLAND - režie: Katharina Schmitt, překlad: Olga Vlčková, scéna: Pavel Svoboda, kostýmy: Patricia Talacko, hudba: Nick Gill, dramaturgie: Jan Horák, hrají: Ivana Uhlířová, Irena Kristeková, Hynek Chmelař.