Až se léto zeptá, cos dělal v plavkách v zimě…

Praha - Pražští příznivci saunování mají až do 8. ledna příležitost vypotit se na netradičním místě. Na piazzetě Nové scény u Národního divadla je jim k dispozici putovní sauna, jen je k její návštěvě zapotřebí trocha exhibicionismu a jistá dávka otužilosti.

„Naše sauna je takové divadlo pro kolemjdoucí,“ říká architekt Štěpán Řehoř, který spolu se svým kolegou Vítkem Šimkem přišli s nápadem postavit saunu uprostřed města. První zájemce o saunování přivítala mobilní stavba v Praze už loni.

Vytvořena je z pravidelných smrkových obdélníků, 15 metrů dlouhá, 2,5 metru široká a necelé 4 metry vysoká konstrukce se dá poměrně jednoduše složit a zase rozložit. Funguje jako jakákoli jiná sauna, jen se do ní chodí v plavkách. „Je to dáno tím místem, nebylo by asi v pořádku, kdyby tady běhali nazí lidé,“ vysvětlil Šimek. „Ale i to jsme loni párkrát zažili,“ dodal, že diváci v podobě kolemjdoucích některé milovníky saunování nijak neodradili.

Putovní saunu je možné si pronajmout na hodinu, vejde se do ní zhruba osm lidí. Prohřát svoje tělo a pak ho zchladit v ledové vodě mohou lidé u Národního divadla do 8. ledna. Pak se Vánoční sauna, jak se projekt jmenuje, přesune na jiné místo v Praze.

Reportáž Jakuba Nakládala (zdroj: ČT24)

Loni ji architekti z ateliéru H3T instalovali nejprve v prostorách Akademie výtvarných umění, poté na střeše galerie Trafačka a nakonec potěšila zájemce na piazzetě u Národního divadla. Šimek a Řehoř ale navrhli a postavili několik saun na různých místech Česka, například také plovoucí na rybníku u Poděbrad anebo zavěšenou pod mostem na Labi.