Plzeň bude hlavním městem kultury – a možná zruší operu

Plzeň – Divadla v Plzni se bouří proti městským škrtům. Podle nově schváleného rozpočtu se musí v příštím roce vypořádat s více než sedmi procenty škrtů. Za takových podmínek udrží stávající provoz sotva rok a poté začnou propouštět a rušit představení. Ohrožena je dokonce existence plzeňské opery.

„V kultuře jsme se snažili škrtat co nejméně. Bohužel – odnesly to příspěvkové organizace,“ říká náměstkyně primátora za ČSSD Eva Herinková. V těžké situaci se ocitlo mimo jiné divadlo Alfa, které od města dostane o jeden a půl milionu korun méně. „Bohužel jsme se již museli s některými kolegy hlavně z takových dělnicko-technických profesí rozloučit. Jinak bychom to nedokázali zvládnout,“ uvedl ředitel divadla Tomáš Froyda.

Nešťastná společnost s televizními tvářemi

Ohrožena je také existence jediné plzeňské opery. „Buď operu město chce a chce být takovým městem, které tohle umí, nebo si bude vozit nějakou nešťastnou společnost s televizními tvářemi,“ podotýká Roman Černík z týmu Evropské hlavní město kultury roku 2015. Jan Burian, ředitel Divadla J. K. Tyla, říká lakonicky: „Těžko můžeme být evropským hlavním městem kultury a zrušit operu.“

Plzeň škrtá rozpočty i sportovním a sociálně zaměřeným organizacím. Podle opozice může za současnou situaci právě radnice, která utrácí peníze za zbytečností. Začátkem prosince například centrální městský obvod odsouhlasil spornou dotaci tři sta tisíc korun na účast bratrů Kiliánových v soutěži Rallye Dakar. Největší kritice čelí stavba nového depa městských dopravních podniků. Ta příjde, včetně smlouvy, která zaručí po dobu na 29 let údržbu deba, na téměř 12 miliard korun. Dluh bude město splácet třicet let.

Podle revize Evropské komise musí Plzeň jako budoucí Evropské hlavní město kultury shánět peníze z dalších zdrojů, je třeba oslovit soukromý sektor a zlepšit komunikaci s veřejností i potenciálními sponzory. Projekt zatím komplikuje nedostatek peněz, aktuálně má zajištěno zhruba 20 milionů euro, tedy něco málo přes 500 milionů korun. Potřeba by však bylo podle bývalého šéfa projektu Froydy o 300 milionů více.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)