Štěstí je krásná věc, ale poklad si za něj nekoupíš. Vlastně naopak

Co je důležitější – láska, nebo peníze? Láska. Kdo chce moc, nemá…? Nic. Jak vypadá vodní žínka? Jako Jan Budař. Pokud jste na všechny otázky úvodního kvízu odpověděli správně, pak jste ideálními diváky pohádky O pokladech. ČT1 ji odvysílá dnes ve 20:00.

O letošních svátcích zařadila Česká televize do programu tři premiérové celovečerní pohádky. Štědrovečerních Dvanáct měsíčků se snažil režisér Karel Janák natočit jako klasickou pohádku. Ta je ale podle jeho kolegy Jiřího Stracha už bohužel filmařsky mrtvá, diváky se proto k „hodobožovému“ Šťastnému smolaři rozhodl přitáhnout humorem.

Podobného názoru je i režisér Vít Karas. „Nejlepší klasické pohádky jsou už odvyprávěny. Myslím, že je nutné z hlediska vyprávění dělat něco jiného. Diváci se mohou těšit na trochu jinou, steampunkovou pohádku,“ prozradil, čím pohádkový děj ozvláštnili tvůrci dnešního večerního příběhu. Fanoušci tohoto žánru rychle poznají, že v pohádce O pokladech jde spíš o jeho náznak, i tak ale snad ocení verneovské stroje a přístroje.

Jsou dílem Ignáce (Vojtěch Dyk), kterého jeho bratr, zámecký pán Bořivoj Hájek z Hájku (David Švehlík), má spíš za kutila než za vynálezce. Zvláště když místo použitelného stroje na hledání pokladu sestaví mašinu na výrobu pískového cukru. Bořivojovi ale život dovedou osladit jen zlaťáky. A těch je, povídá se, někde nedaleko zakopána celá hromada. Jenže kde – kdo se je totiž vydal hledat, už se nevrátil.

Hledači pokladu ke své smůle neznají jedinou, o to ale důležitější podmínku, po jejímž splnění si zlato mohou odnést. Všichni proto končí stejně neslavně – promění se v kámen, navíc ani ne drahý. Stejný osud čeká i ty, kteří se je případně pokusí osvobodit, pokud nesplní tři úkoly.

O pokladech / Josef Polášek, Pavel Liška, Jan Budař
Zdroj: ČT24/ČT

Majitelem pokladu je Strážce podzemí (Karel Heřmánek), jemuž ale spíš než chamtiví příchozí dělají starosti tři securiťáci – Jan Budař, Josef Polášek a Pavel Liška. Dlouhou chvíli si krátí hraním kuželek mezi krápníky a sázkami o kdeco a v jejich poněkud jednodušších hlavách se také vylíhne nápad podrobit zkoušce lásku Barborky (Jana Pidrmanová) a Jakuba (Adam Kraus). Využijí k tomu Kubovu žárlivost a Bořivojovu posedlost pokladem, jenže když se Barunčin milý rozhodne zachránit své „zlato“ tím, že se vydá pro zlato v podzemí, všechno se nějak zašmodrchá. Přesto (pozor, spoiler) všechno dobře dopadne.

Neštěstí alespoň sblíží Ignáce s Barborčinou sestrou Kačenkou (Markéta Frösslová) a námluvy roztržitého vynálezce a krátkozraké dívčiny předčí snad jen zakletí trojice hlídačů do ženské podoby. A to jen za blbou poznámku v nesprávný čas, že „ženská prý vydrží všechno“. Nevíme, zda scenáristka Irena Dousková anebo kostýmní výtvarnice Jarmila Konečná byly vedeny škodolibostí, každopádně vašimi případnými romantickými představami o vodních žínkách a lesních vílách tato proměna dost otřese.

Pohádka ČT O pokladech (zdroj: ČT24)

Mimochodem stejní tvůrci, počítaje i režiséra Víta Karase, jsou podepsáni pod loňskou štědrovečerní pohádkou Micimutr. Líbila-li se vám ta, pak usedněte dnes ve 20:00 před obrazovky, i když „fraška o pokladech“ je vlastně o něčem celkem jiném. Ale ani ji Vít Karas – slovy Vojty Dyka coby Ignáce – nezvojtil.