Pražská komorní filharmonie objevuje Čínu, Čína klasickou hudbu

Peking - Pražská komorní filharmonie přivítala nový rok v Číně. Do vzdálené asijské země se vydala na turné poprvé a premiéru před čínským publikem hodnotí v polovině koncertování jako rozhodně zajímavou zkušenost.

Rozhovor s ředitelem PKF Radimem Otépkou (zdroj: ČT24)

Repertoár tvoří výhradně skladby českých komponistů - předehra k opeře Prodaná nevěsta, symfonické básně Vyšehrad a Vltava z cyklu Má vlast, Dvořákova Česká suita a Osmá symfonie zvaná Anglická a Janáčkova symfonická skladba Žárlivost. „Janáček není v Číně mnoho hrán a tato jeho skadba tu zatím nezazněla. U Číňanů vzbuzuje velké sympatie,“ je ředitel PKF Radim Otépka potěšen, že při výběru filharmonici nesáhli vedle.

Stěžovat si nemůže ani na vybavení koncertních sálů a na přijetí u čínského publika. Z dosavadní odezvy je orchestr podle jeho slov pozitivně překvapen. „Číňané objevují svět klasické hudby a na koncerty chodí se zjevnou radostí, se zjevným očekáváním. S tím objevováním souvisí i jejich chování na koncertě, není takové, na jaké jsme zvyklí z Evropy. Dostávají pokyny, jak se během něho mají chovat,“ prozradil, co mu oproti dosavadním zkušenostem přišlo nezvyklé. 

V Číně odehraje PKF pod taktovkou dirigenta Ondřeje Vrabce mezi 29. prosincem a 6. lednem celkem osm koncertů, jejich zastávkami jsou kupříkladu hlavní města čínských provincií Lanzhou, Fuzhou, Šanghaj a Peking. V hlavním městě turné na Tři krále zakončí.