„Lamač srdcí“ Asaf Avidan si na Colours odbude českou premiéru

Ostrava – Program letošního ročníku hudebního festivalu Colours of Ostrava je zas o něco vyrýsovanější. Jako dalšího hosta pořadatelé ohlásili izraelského folkrockového písničkáře Asafa Avidana, který v České republice vystoupí poprvé.

„Nikdy jsem nechodil na lekce zpěvu. Přišlo to samo, spolu s emocemi a pocitem, že zpívání musí bolet a lámat srdce,“ je Avian dokladem toho, že nejlepší školou je život sám. 33letý Avidan - dítě diplomatů a vystudovaný animátor a designér - se proslavil jako frontman izraelské kapely The Mojos, po třech albech se ale rozhodl vydat na sólovou dráhu.

Do Ostravy přiveze své první sólové album Different Pulses, kvůli kterému byl izraelský písničkář v některých recenzích přirovnáván k Leonardu Cohenovi nebo Jeffu Buckleymu. Do povědomí široké veřejnosti se ale Avidan dostal ještě před svou debutovou sólovou nahrávkou – díky německému DJ Wankelmutovi, který zremixoval do taneční podoby píseň One Day (Reckoning Song).

Jestli zazní i v Ostravě, nevíme, těšit se je soudě podle slov ředitelky festivalu Zlaty Holušové i tak na co. „Jeho hlavním hudebním poznávacím znamením je úchvatný naříkavý hlas a silné písně plné emocí,“ představila Avidana před jeho českou premiérou. Možná ostravské vystoupení rozšíří okruh jeho fanoušků, k nimž prý patří Robert Plant, Morrissey nebo Lou Reed.

Colours of Ostrava se letos koná od 18. do 21. července v Dolních Vítkovicích. Ze zahraničních hvězd na festival přijede třeba islandská skupina Sigur Rós, k novým potvrzeným hostům patří němečtí Irie Révoltés. Z českých skupin se představí Tata Bojs, kteří v Ostravě odehrají jeden ze speciálních koncertů ke svým 25. narozeninám, obnovený Pražský výběr nebo Wanastowi Vjecy.