Baumaxa natočí díky fanouškům novou desku

Praha – Lidé + internet = hotovo. Rovnice internetového crowdfundingového serveru Hithit.cz je jasná jak facka. Pochopil ji i písničkář Xavier Baumaxa, který dokázal prostřednictvím webu shromáždit od fanoušků peníze na svou budoucí desku Dawntempo. A není sám, komu příspěvky pomáhají při seberealizaci.

Portál Hithit.cz je forma financování nezávislé scény. Je to prostor pro hudebníky, výtvarníky, designéry, vývojáře, pro všechny otevřené hlavy, které mají slibné nápady, mají kolem silné zázemí příznivců, ale chybí jim peníze na realizaci nápadů. 

Fenomén navazující na americkou stránku Kickstarter začíná víc a víc fungovat i na českém rybníčku. Baumaxa díky Hithitu posbíral celkem dvě stě tisíc korun od více jak dvou stovek fanoušků. Hudebník potřebnou částku získal ještě více než týden před vypršením časového limitu sbírky. Je to prozatím nejvyšší částka, která se na českých crowdfundingových portálech dosud podařila vybrat. 

Zadarmo ani kuře nehrabe, to bylo zřejmé i svéráznému umělci. Za poskytnutí peněžní dotace slíbil podporujícím patřičnou odměnu - ovšem podle výšky vkladu. Některým tak ve schránce přistane zdarma zmíněná nahrávka nebo volný vstup na jeden z Baumaxových koncertů, druzí se mohou zase těšit na originální tričko, vinyl či příslib speciálního vystoupení. 

„Buránek regionálního charakteru“ (jak se rodák z Litvínova tituluje) však není jediným interpretem, kterému se daří plnit předsevzaté cíle. Blízko k úspěšnému pokoření potřebné finanční hranice směřuje také rapper Vladimir 518, který by je také upotřebil na další nahrávku. Pokud však peníze nestačí vybrat, musí je do poslední koruny vrátit přispěvatelům.  

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Do akce Hithitu se zapojili také další umělci – např. český tatér Lukáš „Musa“ Musil s projektem na výstavu maleb, grafik Jan Horčík, jenž by rád vydal publikaci o sovětských vagonech či provozovatelé prostoru MeetFactory, jež usilují o stavbu letního kina.