Occamova břitva - pěkně ostrý film se Sokolem a Stivínovou

Být ve špatnou dobu na špatném místě přinese málokdy něco dobrého. Zvláště když to místo je uprostřed lesa a ta doba je dobou vraždy, ne sice vaší, ale nejspíš jen zatím, protože vrazi viděli, že vy jste viděli. A co teď? Říct, nebo neříct? Toť otázka. K řešení by mohla dopomoct Occamova břitva. Anebo taky ne. 13. ledna ve 20:00 na ČT1.

V létě minulého roku natočil režisér Dan Svátek (Blízko nebe, Hodinu nevíš) během dvanácti dnů televizní film, který Česká televize uvádí pod názvem Occamova břitva. Podle tohoto principu logické úspornosti bývá nejlepším řešením to nejjednodušší - jenže v životě není jednoduché nejjednodušší poznat. Nota bene když se takové rozhodnutí týká vás. A do situace Libora (Ondřej Sokol) a Jany (Zuzana Stivínová) se může dostat kdokoli.

Scénář Occamovy břitvy napsal Miroslav Sovják. Zločinecké příběhy se výbírá často - je autorem cyklu Oběti a vrazi anebo televizního filmu Na vlky železa o (také) bezvýchodné situaci, v níž za špagáty tahá zdánlivě někdo jiný. Zdánlivě, protože člověk má vždycky nějakou volbu, ač se to třeba nezdá, záleží ovšem, jak s ní naloží.

Occamova břitva / Ondřej Sokol, Norbert Lichý
Zdroj: Rostislav Šimek/ČT

Manželé Vavruškovi (už zmínění Zuzana Stivínová a Ondřej Sokol) se zcela náhodně stanou svědky vraždy. Oproti všem (především jejich) předpokladům ale nejsou další obětí, pachatelé se pokouší si jejich mlčenlivost pojistit jiným způsobem, příjemnějším ovšem jen proto, že při něm Libor a Jana zůstanou naživu.

Metodou cukr a bič manželům neustále připomínají, že nahlášením zločinu, který viděli, sami sebe ohrožují. Pod psychickým tlakem se drolí nejen každý z dvojice zvlášť, ale stále větší trhliny dostává i jejich letitým soužitím už poněkud unavený vztah.

Jisté srabáctví rozhodnout se už projednou tak nebo onak, svědomí a strach navíc z obětí zločinu dělá v očích kriminalistů podezřelé, a proto čím míň se Vavruškovi snaží tvářit, že s vraždou mají něco společného, tím paradoxně víc vyvolávají v detektivu Marešovi (Norbert Lichý) podezření. Je ještě možné principem Occamovy břitvy stále zamotanější situaci rozseknout?

Nenechte se mýlit, i když jednu z hlavních rolí hraje Ondřej Sokol, toho času nejvíc známý pro své legrační scénky, Occamova břitva je žánrem psychologické drama či thriller, chcete-li. Několik, někdy trochu černohumorných šprýmů si ale filmaři dovolili - pozornější divák je nejspíš zaznamená třeba při Liborově přelaďování rádia v autě anebo v mnohem dramatičtější situaci, kdy se v záběru objeví myslivecká chata… To je ovšem jen takové rozptýlení pro zajímavost, mnohem podstatnější je příběh a otázka, kterou si můžete cvičně u obrazovek taky zodpovědět: Říct, nebo neříct?

Kromě Ondřeje Sokola, Zuzany Stivínové a Norberta Lichého si ve Svátkově filmu zahráli také Hynek Čermák, Natálie Drabiščáková, Ivan Franěk, Vladimír Polívka a Martin Stránský. Kameramanem byl Jakub Šimůnek.