Krajčo optikem, Prachař zajícem. Křídla Vánoc plní přání

Praha - Pokud jste v předvánočním čase potkali v jednom z pražských nákupních center plyšového zajíce s obličejem Jakuba Prachaře, tak vás nešálil zrak. Záběry druhého celovečerního filmu Karin Babinské vznikaly ve vánočně vyzdobeném nákupním centru, ve vánočním čase se děj odehrává a na Vánoce snímek také odvysílá Česká televize, jeden z koproducentů. Takže, i když od svátků uplynulo sotva čtrnáct dní, nechte si zas na chvíli nasadit Křídla Vánoc.

Nový film Křídla Vánoc (zdroj: ČT24)

Babinská dosud natočila jediný celovečerní film, s jejím debutem Pusinky z roku 2007 ale nemá prý nový počin žádnou spojitost. „Bude to film optimistický, veselý, vánoční. Zimní romance o naději, o lásce, o zázracích, o splněných přáních, o tom, že je člověk hybatelem svého osudu a musí si dávat pozor na to, co si přeje,“ uvedla k filmu režisérka.

Velká část příběhu se bude odehrávat v nákupním centru v čase Vánoc. Prolnou se tu příběhy čtyř přátel, kteří zde pracují. Jedním je optik Tomáš (Richard Krajčo), oční lékař, který má rád volnost a ženy. Žije nedaleko obchodního centra v obytném přívěsu na poli. Křehká Nina (Vica Kerekes) balí dárky ve stánku, provokuje výstředním oblékáním i přidrzlou otevřeností. Jejím krédem je nemilovat, aby nemohla být zraňována.

Ráďa (David Novotný) je z přátel nejstarší, je manažerem prodeje a bydlí s početnou rodinou v malém bytě. I když má své blízké rád, někdy by nejradši od všeho toho chaosu utekl někam daleko. Čerstvě vystudovaný herec Zajíc (Jakub Prachař) marně obchází castingy a vlastně málokdo ví, jak se doopravdy jmenuje. Všichni ho vnímají v kostýmu ušáka, který rozdává dětem balónky a baví zákazníky.

Pusinky
Zdroj: ČT24/Falcon

Hrdinové filmu dostanou možnost něco si přát a jejich život se tak rozeběhne směrem, který si sami určili. „Odpovědní jsme v životě za všechno, nejen za to, co děláme, ale i za to, co si myslíme, a za to, co říkáme. A život se nám odvíjí podle toho, jakým způsobem konáme, to je taková moje filozofie,“ prozradila Babinská, která je také autorkou scénáře (vznikl ve spolupráci s výkonnou producentkou Veronikou Schwarczovou).

Kromě zmíněné herecké čtveřice si ve filmu zahrají také Vanda Hybnerová, Lenka Vlasáková, Viktor Preiss, Vilma Cibulková, Zdena Hadrbolcová, Stanislav Zindulka a Milena Steinmasslová. Natáčet se po Praze má v Liberci, v kinech se Křídla Vánoc objeví v polovině listopadu 2013. O rok později si ve svátečním čase odbudou i televizní premiéru. To už ale možná budou moci lidé vánoční příběh srovnávat s dalším filmem, který má Karin Babinská v tomto roce také začít chystat - s adaptací povídkové knihy Petry Soukupové K moři.