Lábus, Kaiser a Flamand jako filmoví Klauni. Kdo se bude smát naposled?

Praha – Jiří Lábus a Oldřich Kaiser v té nejlepší formě, říká o právě dotočeném celovečerním snímku Klauni jeho režisér Viktor Tauš. Do příběhu o znovushledání klaunského tria obsadil kromě komediální dvojice také zahraniční herce – Francouze Didiera Flamanda a finskou herečku Kati Outinenovou.

„Stále jsem musel myslet na to, že Didiera Flamanda budeme muset dabovat, a tak jsem se nakonec vrátil ke staré metodě, kterou používali třeba režiséři spaghetti westernů. Spočítáte slabiky v domácím jazyce a zahraniční herec pak hraje místo textu čísla. Flamand dokázal dát do těch čísel takovou emoci, že to bylo až neskutečné,“ uvedl k natáčení filmu v mezinárodním obsazení Tauš.

Flamand koneckonců není žádný filmový zelenáč, na svém kontě má desítky titulů, znát jej můžete ze snímků Purpurové řeky, Slavíci v kleci nebo Wendersova Nebe nad Berlínem. Na účinkování v českém snímku kývla také finská herečka Kati Outinenová, která si zahrála ve většině filmů svého krajana Akiho Kaurismäkiho, naposledy v také u nás uvedeném Le Havre. V Outinenové rodné zemi se Klauni i částečně natáčeli, krom toho také v Lucembursku a samozřejmě v Česku.

Natáčení filmu Klauni / Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Didier Flamand a mim Boris Hybner
Zdroj: ČT24/Falcon

Tuzemské diváky ale bude nejspíš nejvíc zajímat návrat komediální dvojice Kaiser–Lábus. "Jako komikům jim projdou věci, které by nám smrtelníkům neprošly, být komikem je totiž podstata, klaun je živočišný tvor, nikoli profese,„ říká o nich Tauš. “Stali se důvodem, pro který se zahraniční herci rozhodli našemu filmu věnovat tolik času a energie."

Klauny označuje za drama s komickými figurami. „A Kaiser s Lábusem dokázali vnést humor i tam, kde to nikdo z nás nečekal,“ dodává. Kaiser, Lábus a Didier Flamand tvoří ve filmu klaunskou skupinu Busters, která baví publikum v dobách komunistického Československa. Oskar, Max a Viktor spolu sice pracují, ale mezi sebou se nedokážou vystát. Když se Oskar po třiceti letech vrací z emigrace, dojde při setkání s bývalými přáteli opět k vzájemné konfrontaci. Dostanou ale ještě jednu šanci to naposledy pořádně roztočit… Otázka je: Kdo se bude smát naposled?

Ve filmu se objeví také francouzská komička a herečka Julie Ferrierová (v českých kinech jste ji mohli vidět ve filmech (K)lamač srdcí nebo Galimatyáš) Taťjana Medvecká a Eva Jeníčková, s níž Tauš točil svůj druhý celovečerní film, nepříliš úspěšné pokračování československé studentské komedie – Sněženky a machry po 25 letech (2008). Jeho režijním debutem bylo drama z narkomanského prostředí Kanárek (1999).

Natáčení filmu Klauni / Oldřich Kaiser, Jiří Lábus, Didier Flamand
Zdroj: ČT24/Falcon

Klauni vznikli podle námětu mima Borise Hybnera a scénáře Petra Jarchovského, který nejčastěji, nikoliv výhradně, na filmech pracuje s Janem Hřebejkem. Jejich nejnovější společný počin – Líbánky – bude mít premiéru v tomto roce, stejně jako Klauni. Koproducentem obou snímků je navíc Česká televize.