Narozeniny s „překvapením“: Magistrát zatrhl klubu dotaci

Praha – Legendární pražský klub na Národní třídě Rock Café oslaví již dnes své dvaadvacáté narozeniny. Pořadatelé přirozeně chystají speciální večer, během něhož vystoupí kapely Čechomor a České srdce. Po oslavách se ale provozovatelé budou muset potýkat s řešením dotačních problémů - Grantová komise totiž klubu odepřela další finanční podporu, což by pro něj mohlo mít likvidační následky.

Mimo výše zmíněných kapel čeká návštěvníky bohatý doprovodný program: divadelní představení a různé improvizace, předčítání slam poetry nebo hudební vystoupení unplugged. O finální dojezd se v hlubokých nočních hodinách postará Dj Maara.   

V klubu se totiž mimo hudebního sálu nachází také sál kina, divadla (cca sedmdesát odehraných představení ročně) nebo galerijní prostory sloužící zejména potřebám mladých, méně známých výtvarníků. 

Čechomor
Zdroj: ČT24/Čechomor

Existenční problémy? To už tady bylo…

Navzdory popularitě, jaké se „rokáč“ mezi návštěvníky těší, měl už několikrát těsně před zavřením. Místním obyvatelům vadilo nedostatečné zvukové odhlučnění. Nepomohla ani „policejní“ desátá hodina, a tak hrozilo, že klub definitivně zavře svoje brány. Příznivci prostor však zorganizovali spontánní petici a bránili sál i prostřednictvím internetu. Díky aktivitám veřejnosti se tak podařilo Rock Café udržet při životě. 

Ačkoliv v dnešní době už neunikne ze spodních útrob sálu ani notička (čemuž organizátoři akcí vděčí kvalitním odhlučňovacím dveřím), není všem bojům konec. Provozovatelé klubu nyní čelí dalšímu problému a tím je zmařená žádost o grant, již zamítla Grantová komise. Odepření finanční podpory by mohlo mít likvidační následky. 

Komise ale při posuzování žádosti údajně zařadila klub do chybné kategorie, a tudíž bylo Rock Café hodnoceno podle jiných kritérií než jeho „kolegové“ Palác Akropolis a klub Roxy. Komise je toho názoru, že Rock Café nezúročilo minulé granty tak, aby mělo nárok na získání další čtyřleté podpory. Vedení se proti tomuto tvrzení odvolalo. 

RC ve zkratce

Dnes již kultovní klub v centru města byl ve svých začátcích neodmyslitelně spjat s uměleckým sdružením Nový horizont, který založil Jaroslav Zajpt. Skupina se počátkem devadesátých let stala pevně registrovanou agenturou, jež si kladla za cíl sdružovat odlišná kreativní či umělecká seskupení. Těm posléze poskytovala agenturní, právní a manažerskou pomoc.

Nový horizont se mimo jiné snažil co nejvíce podporovat amatérské a začínající hudební skupiny či interprety. Mezi takové spřízněné duše patřily např. soubory Tichá dohoda, Mercedes, Toyen nebo Jižní pól.

V současné době funguje Rock Café hlavně jako útočiště pro mladé. Místní kavárnu často využívají studenti z přilehlých fakult coby výplň volného času mezi vyučováním.