Lincoln jde tvrdě za svým, v kapse má 12 nominací

Los Angeles - Nominace na filmovou událost roku ovládl Steven Spielberg a jeho snímek Lincoln. Film o americkém státníkovi posbíral celkem dvanáct nominací, včetně té za nejlepší snímek a za nejlepší režii. V závěsu za hollywoodským „matadorem“ se drží drama Pí a jeho život, které akademici navrhli jen o jedinkrát méně.

Lincoln ale přitom sbírá pozitivní ohlasy i na dalších festivalech či u dalších akademiků a filmových kritiků. Prvenství ve zveřejněném počtu nominací si drží také u Zlatých glóbů nebo u Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA), která Spielbergův životopisně-historický film nominovala hned v desítce kategorií.

Lincoln do české distribuce ještě nevstoupil. Podle filmového publicisty Jana Gregora z Aktuálně.cz jde po letech o velmi silný film. „Naznačuje, že se Steven Spielberg se vrací do formy,“ míní. Snímek by prý měl uspokojit i náročnějšího diváka. Hollywood podle něj na velkofilmy hodně sází, ačkoliv se propast mezi vkusem regulérního diváka a akademiky stále rozšiřuje. Díky čemuž Oscary prudce ztrácejí sledovanost.

Nominace na Oscara (nejlepší film)
Zdroj: ČT24

Ačkoliv se zdá, že už je nad slunce jasné, kdo si v únoru odnese zlatou sošku statného Oscara, pořadím může zamíchat právě zmíněný Pí a jeho život, „který zabodoval více, než se čekalo,“ říká Gregor. Literární adaptace režiséra Anga Leea tedy Lincolnovi dostatečně konkuruje, navíc se s ním utká v očekávaném rozhodnutí o nejlepší film. Akademie do něj celkem navrhla devět filmů.

Dalšími nominovanými snímky jsou drama Argo o záchraně rukojmí v Íránu, film Zero Dark Thirty (Půl hodiny po půlnoci) o honu na teroristu Usámu bin Ládina, rakouský snímek Láska, Nespoutaný Django, Bídníci, Terapie láskou a Divoká stvoření jižních krajin.

Nominace odhalila herečka Emma Stoneová spolu s moderátorem letošního oscarového ceremoniálu Sethem MacFarlanem, který má na svědomí např. sitcom Family Guy (Griffinovi). Filmové klání k obrazovkám přiláká diváky v noci z 24. na 25. února.

Kompletní seznam nominovaných si lze přečíst na oficiálních stránkách filmových cen. Česká republika svého filmového zástupce letos nemá. Konkurence pro snímek Ve stínu Davida Ondříčka byla příliš vysoká.