Proti odvolání Karla Srpa z GHMP vystoupili umělci

Praha - Tři desítky umělců a teoretiků umění nesouhlasí s krokem nové ředitelky Galerie hlavního města Prahy Magdaleny Juříkové. Minulý týden odvolala z funkce hlavního kurátora galerie Karla Srpa. Autoři dopisu uvádějí, že zárukou pokračování vysoké úrovně této instituce je pro ně právě osoba historika umění Srpa.

Pod dopisem se podepsali třeba umělci Krištof Kintera, Filip Černý, Petr Nikl a Josef Bolf, historikové umění Vojtěch Lahoda a Jan Royt nebo filozof Miroslav Petříček. „Znepokojuje nás, že se nová ředitelka zbavuje nejlepších kurátorů galerie tak narychlo a rozbíjí tím strukturu, která fungovala. GHMP se v posledních letech stala skutečným hybatelem na české umělecké scéně,“ uvádějí. Srp podle nich „získal svojí vytříbenou koncepcí výstav v GHMP pro tuto instituci široké odborné i laické publikum“.

Podle Juříkové odejde Srp z organizačních důvodů. Srp uvedl, že se bude výpovědi bránit soudní cestou. V GHMP působil dlouho, v letech 2005 až 2007 ji vedl. Poté ho odvolala městská rada kvůli údajně špatně uzavřené smlouvě na opravu veřejných plastik ve správě GHMP. Srp tehdy důvody svého odvolání neuznal, proti jeho odvolání se postavila i řada odborníků. V galerii pak působil jako kurátor.

Městská knihovna v Praze / Galerie GHMP
Zdroj: ČT24/GHMP

Srp byl minulý rok kritizován i za projekt Artbanky (Artbanka Museum of Young Art), v němž se GHMP spojila se soukromým subjektem a poskytla mu své prostory. Juříková záhy po svém zvolení ředitelkou deklarovala svůj nezájem v projektu za galerii dál pokračovat a zakladatelé Artbanky poté oznámili, že její činnost letos v lednu ukončí.

Vydáno pod