Případ pro rybáře: Na jakou udičku skočí vrah?

Kriminalista Vašátko a jeho přítel, malíř Horác, chtěli své volno prosedět na rybách. Místo na okouny ale nakonec vymýšlí návnadu na vraha mladé stopařky, takovou, kterou by spolkl i s navijákem. Případ pro rybáře, televizní film podle detektivní povídky Hany Proškové, budou společně řešit v neděli 20. ledna od 20:00 na ČT1.

První povídková kniha detektivek vyšla Haně Proškové v polovině 60. let. Podle titulního příběhu Měsíc s dýmkou vznikla také televizní inscenace (1966, režie: Zdeněk Kubeček). Převedení na obrazovky se dočkala i povídka Křivý prostor, zfilmována byla režisérem pozdějších Hříchů pro pátera Knoxe Dušanem Kleinem pod názvem Zrcadlo nenávisti (1987). Příznivce si Prošková, zejména v 70. a 80. letech minulého století, získala ale především svými knihami.

Ke čtenářům jejích detektivek patří i scenáristka Případu pro rybáře Jana Knitlová. „Podařilo se jí vyhmátnout hrůzu té doby - detektivní formou, takže to bylo pro tehdejší cenzuru skousnutelné. A proto jsou její příběhy také tak spletité,“ upozorňuje Knitlová, že v povídkách Hany Proškové nešlo jen o řešení případu, ale i o čtení mezi řádky. Tento přesah se při převedení povídky Smrt mladé stopařky z roku 1976 do současnosti samozřejmě vytratil, spletitost příběhu ale zůstala.

Na jeho začátku přitom vše nasvědčuje tomu, že vrahem může být jedině poněkud labilní Jarda Bor (Jan Dolanský), do jehož auta mladá stopařka nasedla. Všechny stopy ukazují na něj, navíc se záznamen v trestním rejstříku není žádné neviňátko, Jarda ale tvrdošíjně odmítá přiznat, že by dívku zabil, a o tragédii chce vypovídat jen kriminalistovi Vašátkovi (Viktor Preiss), který byl vyšetřovatelem jeho předchozího přešlapu.

A tak se k případu dostává Vašátko a posléze trochu nedobrovolně i jeho soused od vody, malíř Horác (David Matásek). Společně místo ryb, jak měli původně o dovolené v plánu, začnou chytat vraha. „Vašátka vidím jako přemýšlivého a lehce puntičkářského kriminalistu ze staré školy, který zločiny řeší trpělivě a metodicky, jako by skládal nějaký puzzle. Horác je oproti němu rozevlátý, poživačný a trochu nespolehlivý bohém, který má rád slečny a dobré víno. Díky své profesi je ale vybavený nadstandardní dávkou intuice a fantazie,“ popsala dvojici hrdinů v článku Jana Folla pro program ČT režisérka Lucie Bělohradská.

  • Případ pro rybáře / Matěj Hádek, Viktor Preiss zdroj: ČT
  • Případ pro rybáře / David Matásek zdroj: ČT

Ukazuje se, že smrt mladé stopařky nejspíš souvisí s dosud nevyřešeným vykradením zbrojnice, k němuž došlo před několika lety. Okruh podezřelých se tím jen rozšiřuje, k jeho zúžení dvakrát nepřispívá ani to, že v malém městečku, kam stopy vedou, jsou všichni buď příbuzní, nebo známí. Navede vyšetřovatele správným směrem kamarádka zavražděné (Jana Pidrmanová)? Ale co když je vrahem její manžel, majitel hotelu Brodil (Martin Preiss)? Čisté svědomí, zdá se, tak úplně nemají ani majitelé autodílny Tylínek (Jiří Dvořák) a Podpěra (Matěj Hádek). A na lilii nevypadá ani nevlastní otec mrtvé dívky (Martin Myšička).

Pro Vašátka s Horácem není snadné se v seznamu podezřelých správně zorientovat a ukočírovat komplikovaný spletenec vztahů a dějů tak, aby se v něm vyznal i divák, nebylo nijak snadné ani pro tvůrce. A to oproti povídkové předloze došlo ke značnému zjednodušení. Scenáristka i režisérka si ale dávaly pozor, aby se škrty nezmizelo to, kvůli čemu jsou detektivky Hany Proškové přitažlivé.

Upoutávka: Případ pro rybáře (zdroj: ČT24)

„Zkoumají psychologii postav v atypických situacích. Místo banálních akcí a stříleček se soustřeďují na lidské duše a jejich různorodá vykolejení,“ říká Lucie Bělohradská. „U paní Proškové jde především o vztahy,“ souhlasí s ní scenáristka Jana Knitlová. „O vztahy a způsob myšlení, který se u lidí nijak zvlášť nemění, o jejich špatné vlastnosti, které se také nemění.“

V televizních zpracováních dvojici detektivů hráje pokaždé někdo jiný - celkem logicky, vzhledem k tomu, že snímky od sebe dělí vždy přibližně dvacet let. V Měsíci s dýmkou Václav Voska a Miroslav Macháček, v Zrcadle nenávisti Rudolf Hrušínský a Jiří Bartoška. S Viktorem Preissem coby kriminalistou Vašátkem a Davidem Matáskem v roli malíře Horáce se ale diváci České televize pravděpodobně ještě setkají. Případ pro rybáře je totiž prvním ze zamýšleného triptychu, který by měl pokračovat povídkami Černé jako smola a Smrt programátora.