Imrich Veber dokumentuje identitu evropského člověka

Opava - Dokumentární fotografie z evropských měst představuje opavská galerie Gottfrei. Soubor snímků HOMOurban vytvořil představitel nejmladší fotografické generace Imrich Veber. Na černobílých snímcích zachycuje podoby současných metropolí již od roku 2007. Ať už fotí v Lisabonu, Londýně, Paříži, Miláně, Bělehradě, Moskvě nebo české Opavě, zásadně si vybírá periferie a neznámá zákoutí měst.

„Celý soubor jsem koncipoval tak, abych popřel místo vzniku té fotografie. Takže při prvním pohledu diváka na fotografii není vůbec podstatné, kde vznikla. Jde mi o identitu evropského člověka v tom úplném základu,“ vysvětluje Veber. Galerista Václav Minařík dodává: „Dívá se na fotku jiným způsobem i na lidi kolem sebe. Ač je Opavák, tak tímhle projektem přesahuje evropské standardy.“

Imrich Veber svou sociální fotografii neinscenuje ani nestylizuje, naopak se snaží zachytit syrovou realitu. Sám o sobě říká, že se více než fotografem cítí být dokumentaristou. K vytvoření dokumentárního sdělení totiž používá nejen fotoaparát.

Za sebou má již několik projektů, které bez příkras odhalují život bezdomovců či handicapovaných. Veber říká: „Pracuji třeba na projektech, ve kterých přemýšlím nad letáky a materiály, které lidem chodí do poštovních schránek, aniž by si je vyžádali.“

Vedle Galerie Gottfrei vystavuje práci Imricha Vebera také opavský Dům umění. Na sedm desítek nejlepších snímků ze souboru HOMOurban pak předkládá stejnojmenná knížka.

Reportáž Kristiny Kačmarské (zdroj: ČT24)