LUXusní filmové dny zadarmo

Praha - Do kina zadarmo? Proč ne. Bezplatnou návštěvu kina nabízí filmová přehlídka Lux Film Days, která divákům promítne trojici výjimečných evropských filmů. Akce potrvá v Kině Světozor pouze od úterý do čtvrtka.

Případní návštěvníci se mohou těšit na zhlédnutí filmů Je to jen vítr, Shun Li a básník a Tabu. Proč právě tento výběr? Všechny tři snímky se totiž dostaly do finále soutěže o cenu LUX 2012, která se udílí v rámci festivalu v Karlových Varech.

Díla reflektují touhu po bohatství a v syrové podobě se snaží zobrazit hloubku a krásu evropské kinematografie. Každý režisér pak individuálně přistoupil ke společenským otázkám, které následně zobrazuje realisticky nebo naopak s určitou dávkou fantazie, drsně, citlivě, ze současného pohledu či s nostalgií.

Program projekcí

  • 22. 1. 18:30 / Je to jen vítr (Just the Wind) - Režie: Benedek (Bence) Fliegauf
  • 23. 1. 18:30 / Shun-Li a básník (Shun Li and the Poet) - Režie: Andrea Segre
  • 24. 1. 18:30 / Tabu (Tabu) - Režie: Miguel Gomes
  • Shun Li a Básník zdroj: Kino Světozor
  • Je to jen vítr zdroj: Kino Světozor

Projekce filmů přitom proběhne ve třiadvaceti jazycích a v sedmadvaceti zemích Evropské unie. Ve Světozoru se bude dále diskutovat o tématech, jež tyto tři vybrané snímky popisují. Tématy jsou: naše příběhy a naše kultura. Reakce do diskuze přitom bude možné zasílat i po internetu.  

„Kulturní diverzita Evropy je jednou ze základních hodnot, kterou Evropský parlament sdílí. Angažmá na tomto poli se mimo jiné projevuje každoročním udělováním filmové ceny LUX. Letos poprvé mají diváci ve všech 27 členských zemích EU možnost zhlédnout všechny tři finálové filmy, vždy ve svém jazyce,“ uvádí Jan Pátek, organizátor Lux Film Days.