Rösel již našel náhradu za Tomáše Vlčka

Praha - Ředitelkou Sbírky moderního a současného umění (SMSU) Národní galerie v Praze bude její dosavadní kurátorka Helena Musilová. Místo šéfa, který spravuje sbírky umístěné ve Veletržním paláci, nebylo obsazené více než rok od té doby, kdy odešel její ředitel Tomáš Vlček. Musilovou do funkce jmenuje ředitel NG Vladimír Rösel 1. února.

Od konce září 2011 SMSU organizačně vedla ředitelka Sbírky umění 19. století Šárka Leubnerová a Musilová byla pověřena odborným vedením sbírky. Dočasné vedení sbírky mělo trvat do té doby, než galerie uskuteční plánovanou reorganizaci celé své instituce. Na té se však vedení galerie nemůže stále shodnout se svým zřizovatelem, ministerstvem kultury. Ředitel Rösel předložil ministerstvu svou koncepci dalšího směřování NG, příslušná komise při ministerstvu mu ji však třikrát vrátila k dopracování.

Loni v září Národní galerie vyhlásila na místo ředitele Sbírky moderního a současného umění, tedy Veletržního paláce konkurz. Přihlásili se však do něj jen čtyři lidé a podmínky splnili jen dva z nich, kurátoři Karolina Dolanská a Richard Drury. Národní galerie nevybrala žádného z nich.

Rösel výsledek konkurzu komentoval tak, že „na trhu se nevyskytují dostatečně kvalitní odborníci a bude třeba je pro Národní galerii získat z těch pozic, které dnes zastávají“. Nakonec se rozhodl jmenovat bez konkurzu kurátorku sbírek Musilovou. Bude mít tříletý mandát - sama o toto časové omezení stála, podle ní by se poté mělo uskutečnit řádné výběrové řízení.

Vydáno pod