System of a Down v Praze. Hudební událost roku?

Praha – Po patnácti letech se fanoušci alternativní rockové formace System of a Down konečně dočkali. Legendární americko-arménská kapela zavítá v původním složení 14. srpna do hlavní české metropole, kde vystoupí v rámci festivalu Aerodrome. Koncert aspiruje (vzhledem k popularitě skupiny) na hudební událost roku.

Jejich jméno každoročně vévodí seznamu kapel, které by si zdejší rockové a metalové publikum přálo slyšet naživo. Po skladbách z desek Toxicity, Steal This Album, Mesmerize a Hypnotize čeští příznivci lační už od roku 1998, kdy System of a Down (SOAD) odehráli svou tuzemskou premiéru coby předskokani neméně slavných Slayer. 

SOAD

  • Vznikli v Los Angeles, všichni členové jsou ale původem z Arménie.
  • Čtveřice debutovala nahrávkou System Of A Down, jež získala platinové ocenění.
  • Světový úspěch se dostavil po vydání alba Toxicity (čtyřnásobná platina).
  • Album z roku 2002 se naneštěstí dostalo do oběhu v demoverzi ještě před vydáním, dostalo tak název Steal This Album!
  • V roce 2006 skupina své fanoušky šokovala rozhodnutím dočasně pozastavit činnost, aby se její členové mohli věnovat sólovým aktivitám. Na koncertní pódia se vrátili v roce 2011.
  • Frontman Serj Tankian rozjel úspěšnou sólovou kariéru, dokonce v Česku třikrát koncertoval.

Partu kolem Serje Tankiana přiveze na holešovické Výstaviště (Incheba Open Air) festival Aerodrome. Vedle zmíněných ikon nabídne také punkové oblíbence NOFX či metal-coreové Killswitch Engage. O čtvrtém jménu, které na Praze 7 vystoupí s nimi, se prozatím jedná.