Národní galerie „škrtá“ jednu ze svých stálých expozic

Praha - Ministerstvo kultury chce po Národní galerie úspory provozních nákladů. Z tohoto důvodu se galerie rozhodla, že od 1. března dočasně uzavře stálou expozici v paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Výstavy ale z tohoto objektu nezmizí. Galerie také připravuje svoji restrukturalizaci, která by prý měla přinést i zvýšení platů jejích zaměstnanců a měla by platit od 1. ledna 2014.

V paláci Kinských se dnes nachází stálá expozice umění antiky a orientu a konají se v něm výstavy zejména kresby a grafiky, jejichž sbírka v paláci sídlí. Důvodem omezení dostupnosti je relativně nízká návštěvnost paláce Kinských a také špatné rozhodnutí předchozího vedení NG o vzniku této stálé expozice v tomto místě, vysvětlil ředitel NG Vladimír Rösel. Orientální umění bylo dříve léta na zámku ve Zbraslavi, který ale musela NG opustit.

NG bude podle ředitele sledovat měsíc po měsíci, jak se uzavření části paláce projeví na úsporách. Pokud se vytvoří dostatečná rezerva, mohl by se celý objekt na podzim zase otevřít, doplnil. Ještě v květnu loňského roku přitom Národní galerie uvažovala o tom, že právě palác Kinských by se měl stát lákadlem - nejatraktivnější expozicí pro zahraniční návštěvníky.

Škatulata v galerii

Rösel uvedl, že loni mohla NG ze státní dotace efektivně využít 193 milionů korun. K tomu, aby mohla zcela plnit své poslání, by potřebovala kolem 350 milionů korun. Dříve se dotace této sumě prý blížila. Za stávající situace je ale třeba hledal další úspory. K nim by mohlo podle Rösela vést přemístění některých sbírek. Jasné je však zatím jen to, o čem se dlouho mluvilo - tedy přesun gotického umění z Anežského kláštera do Salmovského paláce na Pražském hradě.

Letos na podzim se začne s postupnou demontáží současné expozice středověkého umění tak, aby si vzácné exponáty mohly zvyknout na změnu klimatu. V Salmovském paláci by expozice s gotickými díla měla být podle ředitele Sbírky starého umění Víta Vlnase otevřena na jaře příštího roku. V Anežském klášteře by pak měla najít nové sídlo stálá expozice umění 19. století, která opustila před rokem klášter sv. Jiří na Hradě. „Záleží to ale vše na financích od ministerstva kultury,“ podotkl Rösel.

Objekty Národní galerie
Zdroj: ČT24/Národní galerie

Přestěhování gotiky do Salmovského paláce ne všichni považují za dobrý nápad. Jeden z kritiků, autor současné expozice v Anežském klášteře Jiří Fajt, dokonce mluví o tomto záměru jako o „zločinu na české gotice“. Prostory paláce na Hradčanech, který vznikl jako bytový dům, jsou pro rozměrné deskové obrazy malé.