Živá kultura v Česku se bojí likvidace

Praha - Ministerstvo kultury výrazně snížilo příspěvky na živou kulturu. Záměr ohrozí kluby, galerie, divadla i kulturní časopisy. „Je to vážná situace, která se de facto týká likvidace kultury,“ uvedl v Událostech, komentářích šéfredaktor časopisu Tvar Adam Borzič. Zástupce ministerstva pozvání do studia odmítl. „To přesně odráží, jak ministerstvo kultury jedná s kulturní obcí, vlastně nekomunikují,“ komentuje to Borzič.

Zástupci kulturních časopisů napsali ministryni kultury Aleně Hanákové otevřený dopis a žádají ji, aby na granty šlo stejně peněz jako před zaváděním úsporných opatření z minulých let. V dalším dopise se na ministryni obrátili i zástupci výtvarné scény.

„Jestliže loňská celková suma určená živé kultuře byla stanovena na hranici přežití, výše té letošní je likvidační pro podstatnou část časopisů, akcí, projektů nebo knihoven. Tento efekt je umocněn i zvýšenou spodní sazbou DPH z loňského roku a jejím navýšením i v roce letošním,“ píší šéfredaktoři časopisů Host, Fotograf, Labyrint, Revolver Revue, Art+Antiques nebo Ateliéru, celkem jich je 28. 

Otevřený dopis ministryni Hanákové čtěte zde.

Na význam literárních časopisů upozorňoval mimo jiné Václav Havel, když ve slavném dopise Gustávu Husákovi přirovnal časopisy k vitaminům společnosti: jejich nedostatek na první pohled nejde vidět, ve výsledku však může znamenat i smrt. „Někdy se z ministerstva ozývají takové hlasy, že by to šlo redukovat na tři časopisy, což mimochodem připomíná normalizaci, kdy byl jen jeden časopis,“ říká Borzič.

Neexistuje tu systém mecenášské nebo nadační kultury

Nejde ale jen o přímou dotační podporu, vstřícnější není ani nepřímá daňová podpora literatury, která je běžná v západních zemích. Ministerstvo často vyzývá živou kulturu k tomu, aby přešla k vícezdrojovému financování. „Problém je v tom, že žijeme v kultuře, kde neexistuje systém mecenášské nebo nadační kultury jako v anglosaském světě,“ připomíná Borzič.

Adam Borzič: „Reálný fenomén kultury je v živé kultuře. Co to je? To jsou časopisy, divadla, výtvarné projekty, koncerty a tak dále.“

Ministerstvo počítá s tím, že v letošním roce rozdělí v grantech na živé umění opět méně peněz než loni. Suma určená na dotace bude letos přibližně 280 milionů oproti loňským 372 milionům, přestože celkový rozpočet ministerstva se nezmenšuje.

Proti schválenému rozpočtu na loňský rok by letošní podpora živému umění měla klesnout skoro o sto milionů korun. Nosticův palác se brání: rozpočet prý slouží především k financování příspěvkových organizací, které mají spolykat tento rok dvě třetiny celého rozpočtu, zatímco podíl výdajů na podporu živého umění klesl z někdejších téměř deseti procent na čtyři procenta. Také podíl výdajů na obnovu kulturních památek klesá.

Proti škrtům se ohradila také iniciativa Za Česko kulturníkterá vyzvala členy grantových komisí, aby společně „odmítli participovat na likvidaci české kultury a žádali dostatečné navýšení financí“.

Méně peněz na kulturu (zdroj: ČT24)