Mantelová obdržela po Man Bookerovi i Costu. Omlouvat se prý nebude

Londýn - „Jsem šťastná a měla bych si z toho udělat byznys, psát víc knížek, za které budu dostávat další ceny,“ zažertovala spisovatelka Hilary Mantelová po získání britské literární ceny Costa. Obdržela ji totiž za historický román Bring Up the Bodies, za nějž dostala také prestižní Man Bookerovu cenu.

Bring Up the Bodies je pokračováním historického románu Wolf Hall z období vlády Jindřicha VIII., který vyšel česky v roce 2010 a který rovněž dostal Bookerovu cenu. Mantelová při úterní slavnostní ceremonii řekla, že se „nebude omlouvat“ za to, že opět vyhrála. Román Bring Up the Bodies by v češtině mělo letos podle svého edičního plánu vydat nakladatelství Argo.

Předsedkyně poroty o Mantelové prohlásila, že „o hlavu a ramena“ převyšovala ostatní autorky, které soupeřily o první cenu. Letos poprvé v historii tohoto ocenění bylo pětičlenné finále Costa výhradně ženskou záležitostí.

Cenu za nejlepší román si 2. ledna odnesla Hilary Mantelová, cenu za nejlepší biografii obdržel vůbec poprvé komiks Mary Talbotové a jejího manžela Bryana Dotter of her Father's Eyes (Duhovka očí jejího otce). Jako nejlepší prvotinu ocenila porota  román The Innocents (Nevinní) novinářky Francescy Segalové o londýnské židovské komunitě. Skotská básnířka Kathleen Jamieová dostala ocenění za nejlepší báseň The Overhaul (Revize) a spisovatelka Sally Gardnerová obdržela cenu za nejlepší dětskou knihu za dílo Maggot Moon (Červí měsíc). Z nich byl 29. ledna vybrán celkový vítěz.

Vítězka Man Bookerovy ceny 2012 Hilary Mantelová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/HarperCollins

Mantelová je prvním britským laureátem a zároveň první ženou, která získala za stejnou knihu Man Bookerovu cenu i cenu Costa. Obě prestižní ocenění jsou určená autorům z Británie či Irska. Bookerovu cenu může navíc dostat i autor z britského Společenství národů, z bývalých kolonií a dominií.

Vydáno pod