Mulholland Drive - Lynchova známá adresa na ČT

Drama lásky a osamění z města, kde se sny mění v noční můry. Kultovní Mulholland Drive (2001) provedou dnes ve 21:45 na ČT2 Velikáni filmu, k nimž režisér a scenárista tohoto filmu David Lynch bezesporu patří právem.

David Lynch, známý svými snímky Mazací hlava, Sloní muž, Modrý samet, Zběsilost v srdci či seriálem Městečko Twin Peaks, neustále překvapuje. V roce 2001 přišel s filmovým dílem, jež nabízí komplikovaný a záměrně matoucí děj.

Jednou z hlavních hrdinek je začínající herečka Betty Elmsová, která přijíždí do Hollywoodu plná dychtivých nadějí. Brzy však zjišťuje, že pod blýskavou fasádou města iluzí se skrývá jakési temné tajemství. Neméně důležité v příběhu jsou i další postavy: osamělý režisér Adam, hereččina bytná i mladá servírka Diana a také k smrti vystrašená žena, která ztratila paměť po noční autonehodě na nedaleké Mulholland Drive. Nebezpečím prodchnuté pátrání po identitě nové známé pohlcuje Betty stále víc…

Film, k němuž si režisér David Lynch napsal také scénář, je namíchán z fantastických, surrealistických a hororových prvků a žánrem se pohybuje někde mezi detektivkou, thrillerem a filmem noir. Vynikající kamera Petera Deminga pak společně s hudbou Angela Badalamentiho vytváří krok za krokem jakousi atmosféru oživlého snu. Snímek byl původně zamýšlen jako úvodní část stejnojmenného seriálu, další epizody ale nebyly po zásahu televizních producentů nikdy natočeny.

Upoutávka: Velikáni filmu - Mulholland Drive (zdroj: ČT24)

Mulholland Drive. Česká televize film uvede v anglickém znění s titulky. Scénář a režie: David Lynch. Kamera: Peter Deming. Hudba: Angelo Badalamenti. Hrají: Naomi Wattsová, Laura Harringová, Ann Millerová, dan Hedaya, Justin Theroux, Brent Briscoe, Robert Forster aj.