Netopýr v Liberci zvedá náladu i oponu

Liberec - Uvedení zřejmě nejslavnější operety krále valčíků Johana Strausse mladšího samo o sobě zas takovou událostí není, neboť k tomuto kusu se s oblibou česká divadla vrací. V libeckém Divadle F. X. Šaldy ovšem každé představení Netopýra ozvláštní (dokonce nasvícená) opona, kterou vytvořil výtvarník Gustav Klimt a kterou divadlo příliš často nespouští.

O Netopýrovi se traduje, že Strauss celou operetu napsal za čtyřicet dva nocí a že byla po šestnáci reprízách stažena z repertoáru. Podle libereckého divadla sice v tomto případě platí, že na každém šprochu, pravdy trochu, ale jsou tu také „ale“. Je pravda, že Strauss Netopýra načrtl za šest týdnů, ale dopracovával ho pak ještě po celý půlrok, který zbýval do premiéry. A z repertoáru vídeňské scény byl Netopýr skutečně stažen, ale jen proto, že divadlo muselo dostát smlouvě s jistou operetní společností. Po jejích představeních se opět začal hrát.

Ani ředitel a režisér libereckého nastudování Martin Otava neočekává, že by Netopýr musel repertoár opustit předčasně. „Bude to šarmantní představení, které každému zvedne náladu,“ tvrdí. Očekává, že by představení proto mohlo přilákat nejen klasické operetní publikum.

  • Netopýr / Jan Ježek, Mariana Hochelová, Jiří Kubík autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK
  • Netopýr / Mariana Hochelová, Lenka Kotrbová autor: Radek Petrášek, zdroj: ČTK

Jedno z prvních mimovídeňských provedení Netopýra řídil v Hamburku tehdejší šéf místní opery Gustav Mahler. V Liberci se taktovky ujme František Babický. Netopýra uvedou v klasickém střihu a v české verzi. „Děj se odehrává na konci 19. století, jsou tam nádherné kostýmy, nádherné klasické dekorace. Operetu jsme doplnili o baletní vsuvky, diváci uslyší i slavný kankán Jacquese Offenbacha,“ prozradil Otava. 

Hlavní atrakcí každého představení ale bude Klimtova opona, za niž prý divadlu nabízeli až milion dolarů. Byla jednou z prvních zakázek slavného představitele vídeňské secese a evropského malířství konce 19. a začátku 20. století. „Oponu ukazujeme ve výjimečných případech, protože transport nahoru a dolů ji neprospívá,“ vysvětlil Otava. Návštěvníci Netopýra uvidí vzácnou oponu už při příchodu do hlediště divadla, v průběhu předehry bude navíc nasvícena.

Poprvé ji tak mohou spatřit při premiéře 1. února a pak při reprízách 9. a 21. února.