Velká manipulace s bulharskými filmy

Praha - Upřímně, kolik znáte bulharských filmů? Ať už jste jejich příznivci, anebo jsou pro vás španělskou vesnicí, mohl by vás zaujmout festival, který seznamuje s nejnovějšími tituly bulharské kinematografie. Jeden z nich - dokument Velká manipulace - bude mít na přehlídce ve dvou pražských kinech dokonce světovou premiéru.

Od 6. do 9. února bude promítnuto sedm snímků - tři hrané a čtyři dokumentární. Většinu z nich uvidí české publikum poprvé. Festival zahájí snímek Slunečno o setkání potomků jedné zatopené vesnice. Komedii Cizinec už předchází pověst úspěšného titulu - v Bulharsku přilákal v roce 2012 nejvíc diváků. Možná i proto, že si v něm vedlejší roli zahrál Christopher Lambert.

Třetím promítaným hraným titulem bude akční komedie Operace Fraška režiséra Vladislava Karamfilova-Vargaly. „Vztahuje se k současnosti, ke korupci v policii, v politice. Ale vše podává poměrně ironickou formou,“ doplnila ke snímku Jitka Trojanová z Bulharského kulturního institutu.

  • Cizinec (2012, režie: Niki Iliev) zdroj: Bulharský kulturní institut
  • Velká manipulace - Přechod aneb Co se s námi stalo (2013, režie: Atanas Kirjakov) zdroj: Bulharský kulturní institut

Výběrem tématu se zdá být podobný dokument Velká manipualce, který bude mít v pátek 8. února na festivalu světovou premiéru. Představí ho jeho režisér Atanas Kirjakov. „Zaměřuje se na přechod od roku 1989, politickou scénu a současnou podobu společnosti, která prošla v 90. letech v Bulharsku velkou krizí,“ prozradila Jitka Trojanová o snímku, který bude uveden s podtitulem Přechod aneb Co se s námi stalo.

Dokumentární sekci zastupují také Amatéři, vyprávějící o dvou ženách z amatérského spolku v jednom bulharském městečku, kde není moc peněz ani pracovních příležitostí. Hned dva tituly přiveze osobně do Prahy režisérka Adela Peevaová. Rozvod po albánsku je strhujícím příběhem z komunistické Albánie a snímek Čí je ta píseň? kritickým pohledem na Bulharsko.

Festival bulharských filmů (zdroj: ČT24)

Na pátý ročník Festivalu bulharských filmů můžete zajít od 6. do 9. února do pražského kina Lucerna (vstupné 80 Kč) a do Evropského domu (vstup na projekce zdarma). Filmy se promítají s českými titulky.