Mecenášský klub ND ctí tradici a vlastenectví

Praha - Mecenášský klub Národního divadla slaví 4. února třetí narozeniny. První scéně daroval minulý rok skoro jeden a půl milionu korun. Vedení divadla si od klubu slibuje, že i touto cestou by se mohlo v budoucnu snižovat rozpočtové napětí.

Při slavnostním večeru byly nejen předány šeky na projekty uměleckých souborů či na investice mimoumělecké, které vybral Výbor Mecenášského klubu ND a které budou podpořeny z mecenášských darů získaných v roce 2012, ale účastníci také zhlédli představení Troilus a Kressida v režii Davida Radoka i premiéru televizního dokumentu Tomáše Polenského a Viktora Portela Radokova Trojská válka. Studenti FAMU časosběrnou metodou mapovali přípravy divadelní inscenace. Film vznikl v koprodukci s Českou televizí a byl financován právě Mecenášským klubem ND. Snímek bude na DVD v prodeji od března.

Za tři roky existence klub spojil přes stovku milovníků divadla. České první scéně věnovali minulý rok 1,4 milionu korun. Díky těmto darům se započalo například s restaurátorskými pracemi na lunetách Mikoláše Alše, dále je počítáno s výrobou nových ozdobných zlacených lišt v hledišti Stavovského divadla nebo se počítá s podporou premiéry inscenace Laterny magiky Antikódy, jež převede do multimediální performance stejnojmennou sbírku vizuální poezie Václava Havla, věnovanou Jiřímu Kolářovi, dále budou vyčleněny finance na pořízení profesionálních fotoportrétů umělců z činohry a opery či na výrobu propagačního spotu baletního souboru.

Členové klubu mají za své dary benefity včetně možnosti setkávat se s umělci. Jsou úměrné výši podpory - 1 500, 10 000, 50 000 a 250 000 korun ročně. „Zlatí mecenáši“ mají například zdarma vstupenky na všechny premiéry, zahajovací koncert sezony či na hostování zahraničních souborů.

Titul Zlatá mecenáška Národního divadla drží Dadja Altenburg-Kohlová, která v roce 2010 darovala půl milionu korun na projekty baletního souboru. Rok předtím financovala opravu Hynaisovy opony s rozpočtem jednoho milionu a v roce 2008 věnovala sto let staré housle z dílny významného maďarského výrobce Mihályho Reményiho. V předchozích letech podpořila inscenaci Mozartova Dona Giovanniho, Dobře placenou procházku v režii Miloše Formana a balet Causa Carmen.

Ve spolupráci s mecenášským klubem se také nyní v barrandovských ateliérech digitalizuje filmový pás se záznamem představení Laterny magiky Kouzelný cirkus, který inscenaci umožní novou budoucnost. V novém se představí 4. dubna.