Pussy Riot a ruská tradice vzdoru jsou v Praze

Praha - Milicionář si nacvičuje výhružná gesta, pod Moskvou se skrývá duha a státníci souloží na gauči. Ruské politické umění posledních čtyřiceti let představuje nová výstava ve smíchovské MeetFactory. Jmenuje se Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru podle dívek, která se staly symbolem odporu proti režimu. Kurátor výstavy Andrej Jerofejev říká: „Umělec, jako svobodný člověk, se snaží narušit tabu, která určila totalitní moc.“

Dvě mladé ženy z Pussy Riot dostaly loni v srpnu dvouletý trest za to, že ve významném moskevském chrámu v době před prezidentskými volbami zazpívaly protestsong „Bohorodičko, vyžeň Putina!“. Jedna byla odsouzena podmíněně. Byť šlo o jeden z mnoha protestů proti prezidentskému kandidátovi, žádný jiný nebyl tak přísně postižen.

Nenásilné gesto, pestré oblečení, chuligánská estetika

„Výjimečnost v živém a medializovaném přijetí spočívá v tom, že ty dívky vytvořily velice silný a srozumitelný obraz svým nenásilným gestem, pestrým oblečením, jasnou, veselou a přitom chuligánskou estetikou. Vytvořily znak, který potom přebírají ostatní představitelé popkultury, ať už je to Madonna nebo Sting, a dál s ním zacházejí,“ vysvětluje v Událostech, komentářích rusista Tomáš Glanc.

Politicky nekorektní komentář na adresu předvolebního paktu prezidenta Vladimira Putina a patriarchy ruské pravoslavné církve Kirilla sehrál významnou roli ve vývoji současného politického umění, přinejmenším v rámci ruské školy, domnívají se autoři výstavy.

Expozice zasazuje aktuální reflexe dění kolem skupiny Pussy Riot do širokého historického i současného kontextu ruské umělecké a aktivistické scény. Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru z Prahy poputuje do Paříže, Milána a dalších evropských měst.

Kurátor dostal pokutu a vyhazov

Jednou z představených skupin je kupříkladu kapela PG Group, která se záměrně stylizuje do vyvrhelů společnosti, násilníků nebo čečenských teroristů. Videoklip Vampír natočila před dvěma lety jako reakci na přepadení jednoho z členů Ilji Falkovského v ateliéru skupiny. Umělci viní stát za to, že se je násilím snaží zastrašit. Ilja Falkovský se od té doby skrývá v zahraničí.

Výstavu uspořádal moskevský umělecký kritik Andrej Jerofejev, jeho spolupracovnice Alexandra Kondrašovová a umělkyně Jelizaveta Konovalovová. Sám Jerofejev má neblahou zkušenost s ruskou justicí. Za uspořádání výstavy Zakázané umění ho před dvěma roky moskevský soud odsoudil za propagaci náboženské nesnášenlivosti k peněžité pokutě a navíc dostal vyhazov z prestižní Treťjakovské galerie.

„Ruská moc vnímá umělce jako člověka, kterému může nařídit, co má dělat, který jí slouží a ona mu může diktovat, co má a co nemá dělat,“ uvažuje Jerofejev.

Výstava představuje vývoj ruského politického umění od performance k uměleckému aktivismu ilustrovaný nejvýraznějšími příklady děl, videoklipů, dokumentů a ukázek jednotlivých rekvizit masových akcí.

Putovní výstava "Pussy Riot a ruská tradice uměleckého vzdoru", která představuje vývoj žánru ruského politického umění od performance k uměleckému aktivismu, byla otevřena 7. února v pražské galerii Meetfactory.
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Zatímco v sedmdesátých letech se politickému umění v Sovětském svazu věnovala jenom hrstka silných individualit, v poslední době v Rusku vzniká silné jednotné hnutí. Umělci organizují mimo jiné pouliční protestní akce; za lednovým pochodem několika tisíc Moskvanů stál umělec Vikentij Nilin. Občané s fotografiemi ruských poslanců nad hlavami protestovali proti přijetí zákona, kterým duma zakázala Američanům adoptovat ruské děti.

V televizi se o takových akcích příliš nemluví

„Stále více lidí jde do ulic, zajímají se o situaci, dozvídají se to hlavně z internetu, protože v televizi se o takových akcích příliš nemluví,“ komentuje to kurátorka Kondrašovová. „Podle nás se v posledních dvou letech situace přelévá do uměleckého aktivismu. To znamená do masových událostí, na kterých se umělci podílí a které se stávají jejich díly.“

Autoři výstavy se věnovali hlavně estetickým aspektům performativních akcí, jejichž společným jmenovatelem je vzdorování nátlaku. Politické umění má projevy street artu, skupinových setkání flashmobs, směšných stylizovaných fotografií, parodických videoklipů nebo performancí v kostýmech známých osobností.

Na výstavě jsou díla významných ruských umělců a uměleckých skupin jako je Oleg Kulik, Boris Orlov, skupina Gnezdo, Rostislav Lebedev, skupina Blue Noses, Avdey Ter-Oganyan nebo skupina Vojna.

Více informací hledejte na Facebooku nebo na stránkách MeetFactory.

PUSSY RIOT A RUSKÁ TRADICE UMĚLECKÉHO VZDORU / Putovní výstava ruského politického umění / MeetFactory / Ke Sklárně 15, Praha 5 / Kurátor Andrej Jerofejev / Spolupracovnice Alexandra Kondrašovová, Jelizaveta Konovalovová / od 7. února do 24. března / otevřeno denně 13-20 hodin / vstupné dobrovolné