Jogurt s sebou. Živá kultura protestuje proti vlastní likvidaci

Praha - Proti likvidaci živé kultury v Česku se bude demonstrovat. Úřad letos plánuje výrazně snížit částku, která živé umění podporuje. Suma se měla oproti loňsku snížit až o sto milionů korun. Ministerstvo po jednání se zástupci příjemců grantů a po jejich protestech minulý týden sice slíbilo, že částku navýší, jenže pořád není zřejmé, o kolik to bude. Demonstrace proběhně ve čtvrtek v 16:00 u ministerstva kultury. Pořadatelé "vyzývají účastníky, ať s sebou přinesou jogurt jako odpověď na otázku, co jediného tu v roce 2013 zbude za živou kulturu".

Protest pořádá iniciativa Zachraňte kulturu 2013; stejnojmennou petici na internetu podepsalo přes 4 000 lidí. Jejím iniciátorem je také iniciativa Za Česko kulturní, která již dříve upozornila na rozsáhlé krácení financí v oblasti živé kultury v otevřeném dopise členům grantových komisí.

„Je to vážná situace, která se týká likvidace kultury“

Projekty živé kultury zahrnují nezávislá divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty a festivaly, vydávání kulturních časopisů, autorská čtení, literární festivaly a mnohé další aktivity. „Je to vážná situace, která se de facto týká likvidace kultury,“ uvedl nedávno pro ČT24 šéfredaktor časopisu Tvar a básník Adam Borzič.

Ministryni kultury Aleně Hanákové (TOP 09) napsali otevřený dopis i zástupci kulturních časopisů. „Jestliže loňská celková suma určená živé kultuře byla stanovena na hranici přežití, výše té letošní je likvidační pro podstatnou část časopisů, akcí, projektů nebo knihoven. Tento efekt je umocněn i zvýšenou spodní sazbou DPH z loňského roku a jejím navýšením i v roce letošním,“ píší šéfredaktoři časopisů Host, Fotograf, Labyrint, Revolver Revue, Art+Antiques nebo Ateliér.

Suma určená na dotace živému umění měla letos činit přibližně 280 milionů korun oproti loňským 372 milionům. „Tento zásah lze označit za totální likvidaci celé živé kultury. Hlavními viníky této kritické situace jsou ministryně Alena Hanáková a především pak její ekonomický náměstek Martin Sankot. Zástupci iniciativy vzniklou situaci vnímají jako zásadní manažerské i politické pochybení a jako projev nekompetentnosti současného vedení ministerstva,“ uvádějí pořadatelé protestu Zachraňte kulturu 2013.

Ministerstvo chce přidat. O kolik?

Minulý týden Jan Vondryska z vedení a správy nových médií ministerstva kultury oznámil, že po jednání s ministerstvem financí dostala kultura zelenou k tomu, aby finance na grantové programy navýšila. Konkrétní údaje ani čísla však neuvedl. Loni ministerstvo několik desítek milionů na živé umění dodatečně poslalo.

V rozpočtu úřadu se stále zvyšují výdaje na jeho příspěvkové organizace (loni 64 procent), podíl výdajů na podporu živého umění naopak klesl z někdejších téměř deseti procent na čtyři procenta. Protestující upozorňují na to, že podpora živého umění od roku 2007 klesla o 57 procent, tehdy na ni šlo 648 milionů korun.

Také podíl výdajů na obnovu kulturních památek klesá, letos by to mělo být 400 milionů, což je šest procent rozpočtu a polovina sumy určená na památky v roce 2009.

Letošní rozpočet ministerstva počítá s výdaji 8,9 miliardy korun, loni výdaje činily 8,4 miliardy. Ministerstvo však upozornilo, že jeho reálný letošní rozpočet je pouze 7,2 miliardy korun; suma 1,7 miliardy je určená na kofinancování projektů financovaných z EU.