Svět chce být klamán. Západočeská galerie mu vychází vstříc

Plzeň - Je obraz skutečně tím, čím se zdá být, a je to, co na něm vidíme, skutečně to, co vidíme? Klamání obrazu a klamání obrazem v 19. století je tématem výstavy, která rozšíří od 13. února program Západočeské galerie v Plzni. Jedna ze sekcí expozice nazvané Svět chce být klamán se snaží lehce provokativním způsobem přiblížit, jak se výklad popisované historické scény může „překlopit“ do úplně jiné události.

Výstava s podtitulem Fikce a mystifikace v umění 19. století je rozdělena do tří částí. První oddíl se věnuje problematice Rukopisů královédvorského a zelenohorského a jejich obrazovému doprovodu. „Téma Rukopisů se zařadilo do stálého repertoáru historického malířství od 40. let 19. století. Dobový názor odpovídající představám romantického historismu reprezentuje list Vojtěcha Hellicha Záboj a Slavoj z litografického alba Vyobrazení z českých dějů,“ uvedli autoři výstavy Eva Bendová a Vít Vlnas.

Celkové ilustrační zpracování Rukopisů se stalo velkou výzvou v 50. letech, expozice tak představuje ilustrace k Rukopisu královédvorskému Josefa Mánesa z roku 1857. K vidění jsou ale například i sochy od Václava Levého, Josefa Václava Myslbeka a další. Monumentální zpracování látky Rukopisů pak reprezentuje dosud nevystavený velký akademicky formulovaný kartón Výjev z bitvy pod Hrubou Skálou z roku 1895, vytvořený zřejmě Karlem Vítězslavem Maškem.

  • Z výstavy Svět chce být klamán zdroj: Západočeská galerie
  • Z výstavy Svět chce být klamán zdroj: Západočeská galerie

Druhý oddíl je věnován zábavnímu světu 19. století, autoři se v něm zabývají dobovými strategiemi obrazového klamu a čisté obrazové iluze prostřednictvím panoramat, ale i fotografie a filmu. Návštěvníci uvidí například dosud nevystavenou řadu 13 skic k panoramatu Bitvy u Lipan Luďka Marolda.

Třetí část výstavy nazvaná Dějiny jinak se zabývá literárními a historickými konvencemi čtení zobrazeného příběhu. Autoři ukazují přímo v expozici, jak snadno se na základě konvence vytvářejí historické obrazové fikce a mystifikace. Známá díla českých klasiků 19. století opatřili odlišnými, někdy i záměrně provokativními názvy.

Výstava Svět chce být klamán potvrá do 5. května. Vznikla ve spolupráci Západočeské galerie v Plzni a Národní galerie v Praze k programu 33. ročníku plzeňského mezioborového sympozia, které se koná v rámci Smetanovských dnů v Plzni. Začínají 2. března.  

Reportáž Evy Spáčilové (zdroj: ČT24)