Orfeus v podsvětí i po 155 letech perlí

České Budějovice - Nejen slavný kankán, ale i elegantně ironické zrcadlo nastavené společnosti zahrnuje opereta Jacquese Offenbacha Orfeus v podsvětí. A to zrcadlo, v němž by se poznala nejen společnost v době vzniku tohoto rozpustilého kusu, tedy na konci 19. století, ale jistě i ta současná. Pohlédnout do něj mohou od 15. února i návštěvníci Jihočeského divadla, kam se Orfeus v podsvětí vrací po více než půlstoletí.

O vytvoření komické hudební parodie z antického mýtu o božském pěvci Orfeovi se pokoušeli skladatelé už od 18. století, nesmrtelnou se ale stala až Offenbachova opereta. V jeho pojetí je Orfeus ředitelem thébské konzervatoře, jemuž manželka Eurydika z rozhádaného svazku uteče za lepším životem do podsvětí. Orfeus ji na nátlak Veřejného mínění jde jen nerad na božstvu vyžádat zpět. Zásluhou sehrané neobratnosti ovšem neuspěje a Eurydika se stává bakchantkou. Vlastní jádro příběhu pak tvoří vzpoura bohů na Olympu proti jednotvárným a nudným „nebeským“ poměrům.

"Offenbach by měl vypadat tak, že si nalijete sklenici Moëtu, ten vypijete, a když ho dopijete, tak je konec. Tak to musí chutnat, perlit, vonět a proběhnout." /režisérka Dagmar Hlubková o operetě Orfeus v podsvětí/

Operetu s kankánem, který se stal hudebním symbolem Paříže, uvedl Jacques Offenbach na libreto Hectora Crémieuxe a Ludovica Halévyho v hlavním města Francie v roce 1858. V Praze se díky triumfu, který slavila ve Vídni, objevila už pět let po pařížské premiéře. Orfeus v podsvětí byl vůbec první operetou, která zazněla v tehdejším Královském zemském českém prozatímním divadle.

V Jihočeském divadle ji nastudovali u příležitosti 150. výročí pražského uvedení. Podle tvůrců totiž Orfeus v podsvětí i po půldruhém století provokuje satirickou formou a přitahuje svými hudebními čísly. Do programu jihočeské scény se Offenbachova opereta vrací po 54 letech. Premiérová uvedení jsou plánována na 15. a 16. února v DK Metropol.

Režie se ujala Dagmar Hlubková, dirigentské taktovky se chopí Martin Peschík střídavě s Petrem Jiříkovským. Choreografii připravil Béla Kéri Nagy. Orfea představuje Aleš Voráček a jeho velmi znuděnou manželku Eurydiku Lucie Kordová Mlynářová nebo Eva Štruplová.