Velké návraty: V Praze zahrají Iron Maiden i Nick Cave

Praha - Fanoušci rockové hudby se mají na co těšit. Do Prahy se letos vrátí jedna z nejstarších metalových kapel Iron Maiden nebo uhrančivý zpěvák a skladatel Nick Cave s kapelou Bad Seeds. Železná panna se vrací po dvou letech, Nick Cave po pěti.

„Můžete se těšit na Eddieho. A spoustu pyrotechniky“

Legendární Iron Maiden 29. července v rámci svého Maiden England World Tour vystoupí na fotbalovém stadionu v Edenu. Předprodej vstupenek v cenách od 990 do 1 790 korun bude zahájen 16. února.

„Těšíme se, až se letos v létě opět setkáme se všemi našimi fanoušky v pražské Synot Tip Aréně. Díky moderní technologii jsme byli schopni aktualizovat a vylepšit původní produkci Maiden England z roku 1988. Těšit se můžete na nový obrovský světelný park, novou scénu a různá ztělesnění Eddieho. Nebude chybět ani spousta pyrotechniky,“ vzkázal tuzemským příznivcům zpěvák Bruce Dickinson.

Skupina pojmenovaná Železná panna podle středověkého mučicího nástroje naposledy v metropoli vystoupila v roce 2011. Před 25 000 diváky tehdy hrála na holešovickém Výstavišti jako hlavní hvězda mezinárodního metalového festivalu Sonisphere a představila skladby z nového alba The Final Frontier i starší hity.

Fanoušci se v Praze mohou těšit na kompletní produkci, kterou kapela loni hrála na americkém turné. „Program, se kterým jsme si užili obrovské množství zábavy, obsahuje skladby, které jsme dlouhou dobu nehráli - Seventh Son, The Prisoner a Afraid to Shoot Strangers, nechybějí na něm ani u fanoušků oblíbené The Trooper, Aces High, The Clairvoyant, The Number of the Beast, Wasted Years a Run to the Hills. První část turné byla příjemná pro celou kapelu a opravdu se těšíme, až celou show představíme našim fanouškům po celé Evropě,“ podotkl kytarista Steve Harris.

Steve Harris
Zdroj: Rex Features/isifa/Brandon Marshall

Iron Maiden se dala dohromady roku 1977 a je považována za jednu z nejvlivnějších metalových kapel všech dob. Během své existence prodali téměř 90 milionů alb a odehráli více než 2 000 vystoupení v 58 zemích po celém světě. Doposud vydali 15 studiových desek, včetně posledního The Final Frontier, které se vyšplhalo na první příčky hitparád v 28 zemích včetně České republiky.

„Tahle deska je nová tak nějak postaru“

Po pěti letech se vrací také australský zpěvák a skladatel Nick Cave. Společně s kapelou Bad Seeds představí na koncertě 22. listopadu ve sportovní hale na pražském Výstavišti nové album Push the Sky Away, které vyjde 18. února. Do metropole se vrací po pěti letech, na stejném místě v roce 2008 představil tehdejší aktuální nahrávku Dig, Lazarus, Dig!!!, ale také známé skladby z předchozích alb. Vstupenky v cenách od 1 350 do 2 500 korun budou k dispozici od 15. února.

Písničky alba vznikaly podle pořadatelů během jednoho roku, jsou o důležitých událostech, momentálních módních záležitostech a mysticky zabarvené. Push the Sky Away produkoval Nick Launay a album se nahrávalo v La Fabrique, nahrávacím studiu v panském sídle na jihu Francie z 19. století, jehož stěny jsou ozdobeny sbírkou klasických vinylových desek. „Nevím, tahle deska mi prostě přijde nová, víte, ale nová tak nějak postaru,“ podotkl k novince Cave.

Celá kapela během nahrávání společně bydlela a společně snídala. Bad Seeds jsou v podstatě svéráznou komunitou. Současná sestava Warren Ellis (housle, viola, flétna, tenor kytara, syntezátor, doprovodné vokály), Martyn Casey (basová kytara), Thomas Wydler (bicí), Jim Sclavunos (perkuse) a Conway Savage (zpěv) spolu hrají téměř 20 let. Ve dvou skladbách si na albu zahrál první basový kytarista Bad Seeds Barry Adamson.

„Přicházím do studia s přehršlí nápadů bez konkrétní formy a právě Bad Seeds je přetvářejí na zázračné věci. Zeptejte se kohokoliv, kdo je viděl při práci. Žádná jiná kapela na světě se jim nevyrovná v té jejich čisté, instinktivní vynalézavosti,“ ocenil své spoluhráče Cave.

Warren Ellis
Zdroj: Getty Images/isifa/Jim Dyson

Kapelu Nick Cave & The Bad Seeds zformoval Cave po rozpadu skupiny The Birthday Party v roce 1982, debutové album From Her to Eternity vydali o dva roky později, v roce 1984. Cave je na českých podiích častým hostem. Fanoušci jej mohli například vidět v září roku 2006 na sólovém koncertě v pražském Kongresovém centru nebo o rok dříve na festivalu Love Planet v Táboře.

Vydáno pod