Ponožky, kari a hologram: Čtvrt století s Červeným trpaslíkem

Praha – „Do kosmu!“ Už je to pětadvacet let, co se poslední žijící člověk Lister a jeho banda snaží dostat zpátky na Zem. Jejich cesta vesmírem se stala jedním z nejpopulárnějších britských sitcomů, který má v Česku neochvějnou fanouškovskou základnu. Vítejte ve světě, kde se okusují nehty na nohou, taháky se píšou po celém těle a kde není nic svaté. Vítejte na Červeném trpaslíkovi!

První díl tohoto seriálu uvedla britská BBC 15. února 1988. Po odvysílání první série se však rozhodovala, zdali má v natáčení pokračovat. Trpaslík totiž zpočátku nesklidil takový úspěch, jaký televize očekávala. Když však získal v diváckém průzkumu osmdesát bodů ze sta, dostal sitcom zelenou. Lepšího výsledku dosáhla do té doby akorát korunovace královny.  

Vesmírná loď a její posádka si získala příznivce hlavně svým nadhledem a sarkasmem. To sice není pro britské situační komedie nijak výjimečný prvek, Trpaslíkovi ale ještě nahrává fakt, že se děj odehrává právě ve vesmíru. Scenáristi tak mohou pod záštitou sci-fi vytvářet jakékoliv situace – od cestování časem až po návštěvy slizkých příšer z jiných světů. 

Každý z posádky má také unikátní vlastnosti. Tedy „unikátní“ – oproti běžným seriálovým ctnostným hrdinům. Právě pro jejich nedokonalost, kterou u sebe publikum kolikrát spatřuje, si je celý svět zamiloval. Lister je nepořádník, neváhá sníst cokoliv, ať to páchne jakkoliv a spodní prádlo obrací zásadně naruby, aby jej mohl použít vícekrát. Hologram Rimmer je zase povrchní, pokrytecký srab, android Kryton trpí chorobnou pořádností a slušností a hloupý Kocour se jen fintí. 

Podle Petra Čápa, který tradičně pořádá přehlídku britských sitcomů Trpaslikon, se tvůrci seriálu nebojí dotknout jakéhokoliv tématu. „Nic jim není svaté,“ říká s pobavením. Trpaslíka má zmapovaného, již deset let pořádá srazy, kde promítá další anglické seriály a filmy.

Herci ze seriálu Červený trpaslík
Zdroj: ČT24/ISIFA

Čtveřice hrdinů se zatím dočkala deseti sérií. Ta desátá by údajně měla být poslední, a ačkoliv byla zfilmovaná po několikaleté pauze, sklízí u fandů i kritiků daleko lepší ohlasy než třeba sedmá či devátá série. V sedmé sérii se totiž hlavní miláček publika Rimmer objevil jen v několika dílech a devátá série se odehrávala na Zemi, což diváky nenadchlo. Desátá řada se vrací zpět do vesmíru, ke kořenům a zvyklostem, jaké jsou příznivcům „Červeného“ známé.

Finální epizody jsou k dispozici zatím pouze na internetu, na pověstný dabing Kamila Halbicha, Martina Sobotky, Zdeňka Duška a Miroslava Vladyky si budou muset Češi ještě počkat.