Český žurnál - rok 2012 pohledem dokumentární zásahové jednotky

Praha - Případ „tykadlového“ řidiče Smetany, alkoholová aféra, tragédie v Tanvaldu, spor o lidický památník a především kampaně před první přímou volbou prezidenta jsou jistě podstatnými událostmi loňského roku v naší české kotlině. Nový cyklus ČT na ně pohlíží přes autorský filtr dokumentaristů. Pět snímků Českého žurnálu můžete sledovat od 10. března vždy ve 20:00 na Dvojce.

V osobitém konceptu se dokumentaristé chápou témat a událostí, které jsou diváci spíš zvyklí vídat zpracované od zpravodajců či reportérů. "Český žurnál se pokusil zmapovat dění roku 2012 dokumentární formou. Je to jiný přístup - osobnější a v jistém smyslu provokativnější," popisuje nový projekt ředitel programu ČT Milan Fridrich.

Kauzy a události z doby nedávné jsou představeny skrze nepokrytě osobní pohled režisérů, mnohdy polemicky a v překvapivých souvislostech. Za Českým žurnálem stojí autorská dvojice Vít Klusák a Filip Remunda (společně natočili Český sen o konzumním klamu či Český mír o bitvě o americký radar v Brdech) a jejich rukopis je znát na všech snímcích, i když v jejich režii vznikly jen tři z pěti.

„Říkáme té metodě dokumentární zásahová jednotka,“ podotýkají k žurnálu. „V nadsázce je tím myšleno, že máme rádi, když režisér dokumentu nezakrývá, že kromě té role pozorovatele je i hybatelem. Takže autor ve filmu vystupuje, klade otázky, zasahuje do děje. A pak nás také zajímalo zkusit si točit dokument s rychlostí reakce zpravodajů. Když se něco stane, být tam. Ale nevyrobit z toho dvouminutový šot do večerních zpráv, ale sledovat ten příběh mnohem déle.“

Rozdíl, který z toho plyne, uvádějí na příkladu řidiče Romana Smetany, který se kvůli tykadlům přimalovaným na volební billboardy dostal do křížku se zákonem. „Vinou zpravodajské zkratky by si o něm člověk mohl myslet, že je to nějaký exhibicionista, co se rád promenáduje v televizi. My jsme ho ale poznali úplně jinak a snad to náš film ukáže,“ doufají.

Dokument Svobodu pro Smetanu promítli v předpremiéře na filmovém festivalu v Jihlavě, kde vzbudil poměrně vášnivé diskuse. Přehlídku v sekci Česká radost vyhrál film Kláry Tasovské a Lukáše Kokeše Pevnost o existující neexistující Podněsterské moldavské republice. Mužská polovina režiserského dua přispěje i do Českého žurnálu dokumentem o metylalkoholové aféře Pančovaná republika.

Od dvojice Remunda-Klusák uvidíte ještě film o případu, který vyvolal velké vášně, Život a smrt v Tanvaldu a časosběrný dokument o první přímé volbě prezidenta Spřízněni přímou volbou - v jeho rámci sledovali dokumentaristé také poslední rok prezidentování Václava Klause, který by se měl v rozšířené verzi objevit i v kinech. Pětici uzavírají Rozezlení, pohled režiséra Martina Duška na spor o způsob mementa lidické tragédie.

SVOBODU PRO SMETANU. Politikům přikresloval tykadla. A pod to psal, že jsou to lháři, zloději a korupčníci. Nakonec ho udal jeden z kolegů, také řidič autobusu. Byl souzen manželkou počmáraného politika. Poškodil soukromý majetek! Zaplatil škodu 15 tisíc korun. Další trest odmítl. „Moje náprava je naprosto vyloučena,“ zvolal Roman Smetana u soudu. Vyfasoval sto dnů natvrdo. Prezident mu odmítl udělit milost. Autoři filmu už nedokázali jeho příběh jen dokumentárně zaznamenávat – nakoupili spreje a vyrazili do ulic. Film o souboji práva a spravedlnosti. Je svoboda projevu nadřazena poškození cizí věci? Existuje moment, kdy je potřeba se vzepřít společensky uznaným normám? Dokáže řidič autobusu diskutovat s premiérem?

SPŘÍZNĚNI PŘÍMOU VOLBOU. Časosběrný dokument o první přímé volbě prezidenta: o hledání kandidátů, kampani i volbě samotné. Filmový portrét společnosti, která si poprvé sama vybírá svého „maskota i krále“. Předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová říká: „Prezidentská volba k uklidnění české politiky nepřispěje. Bude to velký mediální cirkus.“ – Má paní Němcová pravdu? Proč přivezla Jana Bobošíková na Pražský hrad živé slepice? Skutečně Miloš Zeman nezná hlavního sponzora své kampaně? Jak vysvětlí favorit Jan Fischer své angažmá v KSČ? Stál Vladimír Franz u zrodu skinheadského hnutí v Čechách? Co všechno musí kandidáti na prezidentský úřad podstoupit, aby se jeden z nich dostal na Hrad? Potřebujeme vůbec prezidenta? Pakliže ano, jaký by měl být?

ŽIVOT A SMRT V TANVALDU. V Tanvaldu mají místo náměstí parkoviště a supermarkety. Zima je zmrzlejší než ve zbytku republiky. Rok 2012 tu začal neštěstím. Hodinu a půl po půlnoci zastřelil tanvaldský senior dvaadvacetiletého Ladislava. Šlo o nutnou obranu? Nebýt toho, že mladík byl Rom a střelec byl gadžo, neprobudilo by to takové vášně. Vše se navíc odehrálo ve městě zavřených textilek, extrémní nezaměstnanosti a nízké tolerance. Natáčet jsme začali pár dnů po této nešťastné střelbě. Ukázalo se, že rodiče zemřelého Ládi žijí na dohled od pána, který střílel. Jak natočit film o neštěstí, aby nebyl bezvýchodný?

PANČOVANÁ REPUBLIKA. Film pohlíží na několik souvislostí nedávné metanolové aféry, která se stala nejvýraznější událostí podzimu roku 2012. Proč se nemluví o tom, že ročně zemře na otravu takzvaně bezpečným alkoholem více než tři sta lidí? Je za metanolovou aféru zodpovědný pouze stát, když jeho kontrolní funkce selhávají? Proč se politická garnitura k problému pančování alkoholu, o kterém u nás prý vědí snad všichni, staví tak benevolentně? Je snad politika v Čechách pančovaná lhostejností, nezodpovědností nebo pokrytectvím? Žijeme v pančovaném státě? A proč vůbec pijeme alkohol? Na otázky, které dokument pokládá, se snaží najít odpověď prostřednictvím setkání s lidmi, jichž se příběh otráveného alkoholu více či méně osobně dotknul.

ROZEZLENÍ. Idealističtí umělci a konzervativní obyvatelé současných Lidic ve sporu o způsob uctívání válečné tragédie. Zkresluje fiktivní audiodrama Rozeznění-Lidice historii, nebo je pokusem o překonání komunisticky propagandistického pojetí památky? Film kromě konfliktu kolem audiodramatu zaznamenává i další stěžejní události 70. výročí: každoroční tryznu s politickými projevy i vystoupením Anety Langerové, návštěvu německého prezidenta Gaucka, která se změní v přehlídku ozbrojených složek chránících především českého prezidenta, bizarní kulturní programy Památníku Lidice. Film se snaží zjistit, jakým způsobem se vzpomínka na lidickou tragédii podílí na konstruování identity národa i jednotlivých postav. Klade otázku, co si vlastně se vzpomínkou počít, jak si ji připomínat a proč.