Vitráže Bohumíra Matala o vlásek unikly zničení

Prostějov – Zdánlivě obyčejný obchodní dům Prior skrýval neobyčejně vzácné vitráže, o kterých dlouho nikdo neměl ponětí. Těsně před jejich devastací se však ukázalo, že jejich autorem je výtvarník Bohumír Matal a člen Skupiny 42. Cenné mozaiky se tak podařilo na poslední chvíli zachránit.

O tom, jakou mají skleněné mozaiky hodnotu a kdo je jejich autor, se nevědělo do té doby, dokud nezačali Prior přestavovat dělníci. Ředitel Muzea Prostějovska však tvrdí, že jejich cenu znal. Autora už ne. „Ovšem, že to je Bohumír Matal, tak to jsem nevěděl,“ přiznává. 

Skutečnost, že vitráže navrhl právě Matal, se ale stejně vědět nemohla. Člen Skupiny 42 totiž nemohl za bývalého režimu veřejně tvořit, a tak se v žádných stavebních materiálech jeho autorství neeviduje. 

Matalovo dílo prezentuje atmosféru poválečného umění, kdy vládlo nadšení pro poezii všedního dne. Bohumír Matal byl ale spjatý především s Brnem, kde vyzdobil bar hotelu Intercontinental nebo halu tělocvičny na kolejích Masarykovy Univerzity. 

Zástupci Prioru nejdříve neměli o vitráže zájem. Názor ale změnili, když se ukázalo, že autorem je významný člen zmíněné umělecké skupiny. „Rozhodli jsme, že si dílo ponecháme a s velkou pravděpodobností celé ho umístíme opět do nově zrekonstruovaného objektu,“ prohlásil jednatel společnosti Adolf Vlk.

Vzácné vitráže zachráněny (zdroj: ČT24)