Indiáni, domorodci a jiná dobrodružství ožívají v Burianových kresbách

Praha – V Obecním domě se až do poloviny března můžete svézt Na vlně dobrodružství. Tedy na výstavě, která nabízí stovky románových ilustrací výtvarníka Zdeňka Buriana nabízí obrázky od Karla Maye po Julese Verna. Všech 119 vystavených obrázků jsou navíc originály.

Nejdřív obrázky, četba až pak – tak ve svém dětství postupovala po otevření dobrodružného románu asi většina malých čtenářů. Ilustrace Zdeňka Buriana popularizovaly do té doby neznámé spisovatele a pomáhaly čtenářské představivosti. 

I když se malíř nikdy nepodíval za hranice tehdejší Evropy, velmi realisticky ztvárnil domorodce, od Indiánů až po australské Maory. Knižní ilustrace tvořil převážně prastarou technikou kvaše. Díky ní totiž vzniká vjem, který pak čtenáři evokuje fotografii. „Já v tom vidím 3D už v 30. letech 20. století,“ míní kurátor výstavy Jakub Sluka. 

Jedním z tajemství Zdeňka Buriana bylo právě kouzlo propracovaného detailu. Když v příběhu hlavní hrdina střílel z winchestrovky nebo z coltu malíř zbraně vykreslil do nejmenších podrobností. Podobně precizně se výtvarník věnoval ale i oblečení nebo rostlinám. 

Věhlas Burianových ilustrací překročila i hranice České republiky. Jeho obrázky doprovázejí romány i v domovské zemi Karla Maye. „Kombinace obou umělců funguje perfektně dohromady. Je to skvělá harmonie mezi Burianem a Karlem Mayem. A mají to rádi jak Němci, tak Češi,“ vysvětluje vydavatel Bernhard Schmid.